PER TREURE TAQUES

El més important: prevenir-les! Davantals, tovallons, roba d’estar per casa, artilugis antigoteig a les ampolles de vi, precaució en general...

El segon més important: treure-les tan aviat com es pugui. En treure’ns la roba, podem prendre el costum de comprovar que no hi hagi cap taca, per si ens n’ha passat per alt alguna. Si ens cau vi a les tovalles i no volem desparar la taula immediatament, cobrim la taca amb sal o talc, absorbirà una part del vi.

I el tercer: saber que hi ha tres tipus principals de taques, i com tractar cadascun. Vegeu la taula.

Alguns casos particulars i trucs:


     Tipus de taca

Exemples

Com es treu

    Greixosa o pigmentària

Oli, maionesa, pintallavis, fang

Humitejar amb aigua calenta, fregar amb sabó de pastilla de rentar roba i tirar-ho a la màquina (o rentar a mà si la peça és de llana). Si no se’n va, deixar la taca humida i amb sabó al sol, rehumitejant-la quan calgui. No l’hi deixem massa estona si la roba és de color, es podria descolorir.

Proteínica o de midó

Sang, ous, llet, suor, xocolata

Rentar de seguida amb aigua freda (a més de 40º quedaria fixada) i sabó.

Si no se’n va podem aplicar-hi un llevataques ecològic, fregar amb un raspall i ficar a la màquina. També podem fer això per a taques molt tossudes, però no en llana.

Oxidable

Cafè, te, fruita, vi

Quan és fresca, ruixar amb aigua calenta, i si en queda rastre remullar una estona en aigua calenta amb blanquejant ecològic (fa més efecte com més calenta és l’aigua) i tirar a rentar.

Aquest remull també és efectiu amb taques que fa temps que hi són (per exemple a la roba de taula), però si sospitem que la roba pot destenyir, val més utilitzar el llevataques (vegeu la cel·la d’aquí sobre).

No usar sabó per a aquestes taques, podria fixar-les.