Skip to main content

Salvar en Peter (#opcionesycontradicciones)

5 oct 2016 - 18:46

Us presentem una de les noves seccions de la revista paper que podreu llegir a casa vostra a mitjans de novembre. Es tracta d'un nou personatge, en Peter, amb el que, potser, molts de vosaltres us sentiu identificats d'alguna manera. L'objectiu de la secció és riure'ns una mica de nosaltres mateixos com a consumidors que volem millorar el món. A vegades ens passem i a vegades ens quedem curts, i això ens fa sentir malament en alguns casos. Però no ser coherent el 100% del nostre temps és humà i és el que ens fa ser qui som. Ho hem d'acceptar amb humor i compartir-ho. Per això aquesta nova secció que intentarem construir entre tots.

En Peter acaba de recollir la comanda de fruites i verdures ecològiques del local de la cooperativa de consum del seu barri. Li agrada saber d’on ve allò que menja. Una alimentació sana i sostenible és una de les seves prioritats, però en té moltes d’altres. És lector i subscriptor d’Opcions, es considera un consumidor crític que es qüestiona allò que l’envolta i es pregunta si podria ser diferent. Viu amb amics i el seu peix Gluten.

Gràcies per compartir-ho:

Jugar sense consumir, jugar sense més

24 set 2016 - 11:26 | 1 comentaris

Per Yessica Clemente de Rejuega.

La imaginació és el millor joc. Els més petits necessiten pocs ingredients per divertir-se i crear mons més enllà del material que els envolta. Per això tot allò material no és tan important. Tot és transformable, tot pot ser un joc.


Perquè, de fet, el joc es converteix a la infància en una necessitat que brolla des de l'interior i necessita ser canalitzada per mitjà del moviment, les paraules, els sentiments. I troba en l'espai i en les joguines les seves eines per a enriquir aquesta activitat lúdica. Però moltes vegades aquestes joguines no són joguines com a tals sinó que són objectes quotidians o material desestructurat que, en mans dels nens i nenes, es converteix en el que ells i elles vulguin que sigui en aquell moment concret.

Gràcies per compartir-ho:

ConsumAr més = viure millor? (Erotisme i consum conscient, 1a part)

21 set 2016 - 10:34

per Toni Lodeiro (Opcions) i Verónica Ramilo (sexòloga).

En aquesta sèrie de posts ens aproparem a la nostra sexualitat des del consum conscient, i coneixerem opcions interessants de preservatius, botigues eròtiques, joguines, lubricants...

En aquesta primera entrega, publicada al nostre número 50, plantegem a mode d’introducció com la societat de consum està influint, tant de manera positiva com negativa, en com vivim la nostra sexualitat.

 

Gràcies per compartir-ho:

Ús conscient de videojocs: el cas de Pokémon GO

25 jul 2016 - 11:25

Article de Pedro Guerrero, expert en videojocs i divulgador. 

Has sentit parlar d'ells a les notícies. A les xarxes socials. Al bar. En el ple municipal. Els pokémon han tornat, i estan per tot arreu. Qualsevol que veiem distret pel carrer amb el seu mòbil pot ser un entrenador pokémon en plena cacera. Potser hi hagi un pokémon al teu costat, just ara.

Per si algú no estava al corrent, Pokémon GO -que així es diu el joc- consisteix en recórrer el món real buscant unes adorables bestioles amb poders anomenades pokémon. En el nostre camí podem fer parada a les pokéstops per recarregar munició i anar als pokégyms per guanyar més poder. Aspecte que, en realitat, pot resultar en una millora respecte d’altres videojocs. Fins fa poc, la gent jugava al mòbil al Clash of Clans, al Candy Crush o als Angry Birds (o a qualsevol imitació d'aquests) còmodament asseguts. Ara, Pokémon GO convida als jugadors a sortir, passejar i conèixer llocs nous, com un inesgotable joc de pistes. 

No obstant això, quan encara falta tanta pedagogia sobre els videojocs tradicionals, quan amb prou feines hi ha divulgació sobre bons hàbits digitals a les escoles, quan la bibliografia sobre videojocs per a mòbil és inexistent, Pokémon trenca el tauler i es barreja amb el món real gràcies a la Realitat augmentada.

Gràcies per compartir-ho:

El compostatge casolà. Els cucs se'm mengen la brossa!!

18 jul 2016 - 20:48

vermicompostador

Sabíeu que un dels problemes ecològics preocupants avui és la pèrdua de fertilitat de la terra? Deguda sobretot a les pràctiques de l'agricultura intensiva, predominant des de fa més de mig segle (va néixer pels volts del 1950 amb la paradoxalment anomenada Revolució Verda). Hem llegit a l'últim número de la revista Agro-cultura que, segons uns estudis recents, a França més del 70% dels sòls agrícoles ja es troben en estat de mort evident. La xifra és tan esfereïdora que ens fa venir ganes de contrastar-la, però ens transmet que la pèrdua de fertilitat és un problema sens dubte seriós.

Una de les claus per preservar la fertilitat del sòl és tornar-hi el que en traiem: reciclar la brossa orgànica, és a dir, fer-ne compost, compostar-la.

Un terç del pes de la brossa domèstica correspon a matèria orgànica (n'és el material més abundant). Tal com explicàvem al número 42 d'Opcions, és molt i molt important que la separem bé, en bosses compostables, i que no en llencem gens al rebuig.

O bé... la podem compostar a casa mateix. El compostatge casolà és una opció excel·lent per mantenir la fertilitat a les torratxes i horts al balcó que puguem tenir, i alhora reduir el volum de brossa que ha de gestionar el municipi; no en va molts municipis el bonifiquen fiscalment.

El compostatge casolà pot ser molt senzill. Compartim amb vosaltres tot el que heu de saber perquè el vostre orgànic no surti de casa i l'aprofiteu al màxim.

Gràcies per compartir-ho: