01/12/2014 - 14:13
El gener del 2013 vam començar a repensar la presència d'Opcions al món digital. La intenció era construir un espai virtual on compartir més, i de manera més àgil, informació i recursos per al consum conscient. Després d’un procés llarg i en què hem comptat amb el suport de molta gent –idees, els diners que 196 persones vau aportar a la campanya de micromecenatge, un bon grapat d’hores de feina voluntària...–, que agraïm una vegada més, us presentem finalment la nova Consumpedia i la nostra nova política de comunicació.
Al CRIC estem sempre donant-li voltes al cap per trobar les millors estratègies per facilitar i potenciar el consum conscient. Una de les dificultats que es troben quan es vol consumir d’una altra manera és l’accés a la informació; de fet, és amb l’afany d’omplir aquest buit que va néixer Opcions en el seu dia. Avui, en plena explosió de la societat de la informació a cavall del món digital, és més necessari que mai dotar-nos de fonts clares, rigoroses i transparents, que ens ajudin a trobar coneixement útil enmig de l’"excés" d’informació que ens proporciona internet. I tant necessari com que sigui rigorosa és que sigui accessible, que sigui clarament localitzable al gran núvol web.
És per aquests motius, i amb la inquietud de fons d’escampar l’ona silenciosa del consum conscient, que hem volgut dotar de més recursos i dinamisme el complement virtual a la revista en paper. De fet, el que us presentem ara són alguns dels passos del camí cap a una millor "Opcions 2.0", encara ens queda recorregut; el següent pas serà la implementació de la revista digital.
Hem trigat força més a enllestir el projecte del que ens pensàvem quan us el vam anunciar, sobretot per dos motius: que hem trobat entrebancs tècnics importants, i que al CRIC fem moltes feines i les hores disponibles són limitades. I també, cal dir-ho, el pressupost que vam fer inicialment es va quedar curt. Volem donar unes gràcies sinceres i fer una gran abraçada a l'Eduardo Esclapés, l'excel·lent tècnic i entranyable amic que ha donat el millor de si mateix durant llargues hores per posar el web a punt a canvi de molts pocs diners.
A més de les dues novetats que presentem a continuació, també hem incorporat al web nous espais publicitaris (associats amb les descàrregues de revistes en pdf) que ajudaran a divulgar més les opcions de consum conscient, a més de millorar els nostres ingressos.
LA NOVA CONSUMPEDIA
En convocar la campanya de micromecenatge per finançar el projecte en dèiem Banc de Recursos, i convocàvem un concurs per donar-li nom. Vam rebre diverses propostes, però finalment vam veure que el nom que l’il·lustra millor és el que ja teníem per als continguts d'Opcions penjats al web: Consumpedia.
S’accedeix a la nova Consumpedia a través del botó central del menú del nostre web. Veureu que consta de quatre grans blocs:
- El MAPA COL·LABORATIU És un espai on cercar recursos i també on tots i totes podeu aportar iniciatives, projectes, empreses que us semblin interessants per al consum conscient. Té de sortida un miler d'iniciatives d'arreu de l’Estat, repartides de manera desigual entre territoris i àmbits de consum, i s’ha d’anar alimentant amb les iniciatives que ens proposeu i amb les que anem trobant amb la nostra recerca per a la revista. Hi trobareu, doncs, una eina col·laborativa en contínua construcció.
- Les GUIES DE CONSUM Hem reformat les que ja hi havia a la Consumpedia tal com existia fins ara, per tal d’optimitzar-ne la consulta, i hi hem afegit continguts. Les guies s'estructuren en onze àmbits generals de consum (Aigua i energia, Alimentació, Cultura i oci, Finançament, Habitatge i llar, Higiene i cosmètica, Residus, Roba i complements, Tecnologia, Transport i Turisme), i a dins de cada àmbit hi trobareu uns consells generals, guies específiques de productes o serveis d'aquest àmbit, i un llistat d’articles tant pràctics com d’anàlisi relacionats amb l'àmbit en qüestió.
- Els MATERIALS INSPIRADORS En aquesta secció hi trobareu dos tipus de continguts. Per un costat, materials audiovisuals (vídeos, presentacions, reportatges, entrevistes de ràdio, etc.), i, per l’altre, llibres, informes i recerques al voltant de la temàtica del consum conscient i la sostenibilitat dels estils de vida. El format és senzill: es presenta tot en forma de llista de continguts.
- Les REFLEXIONS PER AL CANVI Per últim, aquest bloc, que té un format molt similar al de Materials Inspiradors, és un espai on anar compartint articles i textos que ajudin a avançar en la transformació social i a reflexionar sobre el consum conscient com a estratègia de canvi. L'hem organitzat, igual com hem fet a la revista, pensant en canvis en tres esferes: Jo com a part del canvi, per a reflexions sobre l’acció personal; Transformar col·lectivament, per a textos que s’enfoquin en les articulacions col·lectives; i Transformar estructures, per a propostes i reflexions més enfocades als canvis necessaris en les regles del joc.
MÉS DINÀMICAMENT A LA XARXA
L'altra gran novetat és que ara dedicarem més hores a les tasques de comunicació, tant per mantenir activa la nova Consumpedia com per explotar més la capacitat d'expansió que ens brinden les eines virtuals. Ja hem començat a dinamitzar més el bolcatge i rebuda de continguts a través del blog, dels butlletins digitals, del Facebook d’Opcions, i del perfil a Twitter que acabem d’estrenar: @opcions.
Per altra banda, publiquem regularment continguts a diversos blogs (blogs.elpais.com/alterconsumismo, konsumoresponsable.coop), i a mitjans, xarxes socials o webs de persones o col·lectius afins.
Ens agradaria que amb tot plegat us sentiu interpel·lats, que ens envieu comentaris i propostes, que debatem i matisem narratives, i que reforcem i ampliem així la creixent comunitat de persones que creiem que els canvis en i des del consum són imprescindibles per avançar cap a una societat millor.
Envia un nou comentari