Skip to main content

System Messages

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

Estem elaborant un Pla d'Impuls del Consum Responsable per a l'Ajuntament de Barcelona

per Toni Lodeiro

Ens fa il·lusió compartir amb vosaltres que estem elaborant per a l'Ajuntament de Barcelona un Pla d'Impuls del Consum Responsable, que té per objectiu potenciar canvis en el consum tant de la pròpia institució com de la ciutadania barcelonina.

També en el marc d'aquest treball hem tingut l'oportunitat de promoure que el consum conscient tingués un paper destacat en una de les taules de treball de la 2a Trobada Cidades polo Ben Común, que va reunir onze "ajuntaments del canvi" a finals de novembre a A Coruña.

Per Opcions, que el consum responsable pugui començar a ocupar un lloc més destacat en les polítiques públiques és motiu d'orgull i de satisfacció. Malgrat que encara som a les beceroles i queda molt camí per recórrer... celebrem aquest petit gran pas endavant!

Pla d'Impuls del Consum Responsable de l'Ajuntament de Barcelona

El juliol passat, en Miquel Ortega, nou Comissionat de Comerç, Consum i Mercats de l'Ajuntament de Barcelona, es va posar en contacte amb Opcions.1 Volia transmetre'ns la seva voluntat de convertir el consum responsable en l'eix vertebrador de la política de consum del nou govern municipal, i també recollir la nostra visió i experiència en aquest camp.

A més, ens va comunicar la intenció d'elaborar un Pla d'Impuls del Consum Responsable 2016-2020, que servís com a marc orientador de l'acció municipal, i ens va demanar si estàvem disposats a col·laborar amb el Comissionat encarregant-nos d'elaborar el pla. Vam acceptar encantats.2

Per nosaltres és una gran notícia per quatre motius:

  • El primer és que ja fa temps que pensem que amb els canvis personals i comunitaris, que són imprescindibles, no n'hi ha prou. Que necessitem polítiques públiques activament compromeses amb el consum conscient i transformador (CCT)3 perquè puguin donar-se canvis de gran abast.4 Que un Ajuntament com el de Barcelona (segona ciutat d'Espanya i onzena de la UE en nombre d'habitants, i -incipient- referent de la "nova política" a nivell europeu) decideixi donar un pas endavant en aquesta direcció ens omple de satisfacció i d'esperança.
  • El segon és la sintonia que sentim amb la mirada cap a les polítiques de consum per part del nou Comissionat. Coincidim en la necessitat de polítiques actives que fomentin canvis en els estils de vida de la ciutadania, incloent-hi canvis normatius i fiscals, més enllà de continuar estimulant canvis que apel·lin a la voluntat de les persones. També ens agrada la intenció de voler anar més enllà de la clàssica visió del paper de l'administració pública en polítiques de consum com a purament informatiu i "reactiu" (davant de possibles infraccions o vulneracions de drets de la persona consumidora). I, finalment, una altra bona notícia és que l'impuls de polítiques de CCT parteix de l'àrea de consum amb una visió integral, superant la tradicional associació dels canvis en consum com una cosa simplement "verda" o "solidària", que és al que ens pot remetre el fet de dependre d'àrees com medi ambient o cooperació (impuls del Comerç Just)...5 
  • El tercer és que l'Ajuntament ha encarregat l'elaboració del Pla a un actor de la societat civil com és Opcions i que, tant en el diagnòstic com en el disseny de propostes de futur, serà important la participació de persones, empreses i entitats del teixit social de la ciutat.
  • Finalment, estem molt contents que sigui Opcions l'escollida per dinamitzar aquest procés, i ens sembla un reconeixement merescut a la nostra trajectòria de gairebé dues dècades (el número 1 d'Opcions va sortir el 2002, però el treball del CRIC començava el 1996) i al nostre paper de referent en el nostre camp.

Per part d'Opcions assumim el repte jo mateix (Toni Lodeiro), com a expert en CCT, i la Carla Cors (la tenim a la foto), consultora amb àmplia experiència en el disseny de polítiques públiques locals. Per part de l'Ajuntament encapçala la feina la Direcció de Consum, amb qui treballem colze a colze, i volem destacar també el paper de l'Álvaro Porro, actualment col·laborador del Comissionat d'Economia Cooperativa, Social i Solidària de l'Ajuntament i ex membre d'Opcions, i de l'Àrea d'Ecologia Urbana.

Entre setembre i novembre, i mitjançant un procés en què han participat diferents àrees de l'Ajuntament, hem dut a terme una primera fase del projecte, durant la qual hem compartit amb els diferents departaments la necessitat d'aquest Pla d'Impuls, hem fet un primer diagnòstic de les pràctiques municipals i hem elaborat una metodologia i unes línies de treball per als pròxims mesos. Amb aquest marc, el Comissionat vol, durant el 2016 i mitjançant un procés participatiu en què les àrees de l'Ajuntament i diferents agents socials tinguin un paper important, tant "ordenar" les pràctiques ja existents (ajudant a fer-les més visibles, generar sinergies i evitar duplicitats),6 com impulsar la introducció de noves polítiques de consum responsable per part de les diferents àrees municipals.7 El Pla afectarà tant a la pràctica "interna" de l'Ajuntament com a la seva responsabilitat com a promotor de bones pràctiques entre la ciutadania, comerç, empresa, entitats socials, etc.

Els "Ajuntaments del Canvi" treballen en la coordinació de polítiques de consum responsable i economia solidària

Els passats 26 i 27 de novembre es va celebrar a A Coruña el 2º Encuentro Cidades pol Ben Común, en el qual els "Ajuntaments del Canvi" van tenir l'oportunitat de compartir l'experiència dels primers mesos de govern i treballar en l'intercanvi de vivències, coneixements, dificultats... i en la cooperació i coordinació de polítiques públiques de cara al futur. Des d'Opcions vam promoure, en el marc del nostre treball en el Pla d'Impuls del Consum Responsable de l'Ajuntament de Barcelona (i amb el suport del Comissionat d'Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum), que en les temàtiques de les taules de treball de la trobada s'inclogués el consum responsable, que finalment va compartir taula amb l'ocupació i l'economia solidària. La trobada va ser fructífera, i es va acordar establir canals de comunicació i celebrar trobades temàtiques els pròxims mesos.

A nosaltres, que el consum conscient pugui començar a ocupar un lloc més destacat dintre de les polítiques públiques ens causa orgull i satisfacció. Tot i que encara som a les beceroles i queda molt camí per recórrer... celebrem aquest petit gran pas endavant!

A la foto hi veiem diversos càrrecs polítics i tècnics i col·laboradors externs dels ajuntaments d'A Coruña, Santiago de Compostela, Cádiz, Madrid, Ovieu, València i Barcelona que participem a la taula de treball. HI trobem vells coneguts d'Opcions i del consum responsable, com en Fernando Sabín i en Raúl Contreras (amb una llarga trajectòria vinculada a l'Economia Solidària i avui col·laborant amb els ajuntaments de Madrid i València, respectivament), l'Álvaro Porro (avui col·laborador del Comissionat d'Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l'Ajuntament de Barcelona i ex membre d'Opcions) i jo mateix, en Toni Lodeiro, d'Opcions. Si voleu sbaer qui és qui a la foto, aquí ens podeu veure "etiquetat@s". 



1. Un comissionat és una figura, habitual a l'Ajuntament de Barcelona, més o menys equivalent a una regidoria.

2. A partir del novembre, i degut a canvis en l'organització interna del govern municipal, les competències en consum han passat al Comissionat d'Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum, que dirigeix en Jordi Via.

3. Aquí expliquem perquè preferim el terme consum conscient i transformador a d'altres com consum responsable.

4. Ho expliquem a diversos articles; ordenats en aquests enllaços començant pels més sintètics: arran del manifest Última Llamada, al blog Idearia del periòdic Diagonal, al nostre blog.

5. Això no vol dir que les pràctiques impulsades des d'àrees de Medi ambient o d'altres, des de diverses administracions públiques, parteixin sempre d'una mirada no integral, ni de bon tros. Es tracta només de visibilitzar com el fet de dependre de l'àrea de consum reflecteix més bé la responsabilitat de l'administració en la matèria.

6. Que són forces, més fins i tot dels que nosaltres, que treballem en aquest camp, érem conscients. En podeu conèixer una bona part a http://www.sostenibilitatbcn.cat.

7. El consum és una temàtica que toca, d'una manera o altra, totes les àrees de l'administració. Per una banda perquè totes consumeixen (el consum de les administracions públiques representa el 18% del PIB a l'Estat espanyol), i també perquè la majoria d'àrees gestionen àmbits molt relacionats amb el consum de béns i serveis: mobilitat, habitatge, comerç, empresa, turisme, salut, educació, cultura...

Comparteix-ho i participa a la conversa:

Comentaris

Com ex-director de la OMIC de

Com ex-director de la OMIC de l'Ajuntament mio mas sincera felicitació. Es una manera distinta i enten molt mes eficaç de contribuir a que es consumeixi "amb responsabilitat", encara que es un repte poder arrivar a les persones. 

No em recordareu peró ens van intentar posar en cotnacte en els vostres inicis

Estic a la vostra diposició 

Cordialment

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.