Skip to main content

System Messages

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

Biodièsel i oli: combustibles més nets

opcions número 24
Per Ana Perea Angulo

 

En el número 22, un lector ens va suggerir que oferíssim més informació sobre el biodièsel. Amb aquest article volem ajudar a trobar les millors opcions per reduir el consum de gasoil d'un cotxe dièsel.

Tenim diverses opcions per reduir el consum de gasoil. La primera i més important és fer servir menys el cotxe: compartim vehicle, anem a peu, amb bici o en transport públic. En segon lloc, presentem unes quantes alternatives per omplir el dipòsit d'un cotxe dièsel a partir d'oli vegetal reciclat: biodièsel (d'algunes gasolineres o casolà), barreja d'oli amb gasoil, i oli com a únic combustible (modificant el motor).

BIODIÈSEL
El biodièsel s'obté sotmetent olis, ja siguin de primer ús o reciclats, a un procés químic. Avui en podem trobar en algunes gasolineres barrejat amb gasoil en proporcions que van del 5% al 30% de biodièsel.
La major part del biodièsel que es ven a l’Estat s'ha fabricat a partir d'olis de primer ús procedents de cultius energètics i per tant té inconvenients similars als del gasoil, tal com hem mostrat a la secció Perquès. Les emissions del tub d'escapament serien menys contaminants, però donaríem suport a una indústria naixent associada amb moltes problemàtiques.

Biodièsel fet a partir d'olis reciclats
Aquesta sí que és una bona opció: no comporta els problemes anteriors i se serveix d’un recurs que, si es llença, es converteix en residu problemàtic.
Segons la informació que hem pogut recopilar a dia d’avui, només hi ha una empresa que produeixi biodièsel exclusivament a partir d'olis reciclats (vegetals i animals) i el vengui a Catalunya: Stocks del Vallès. Per saber a quines gasolineres podem trobar-lo podem contactar amb les empreses distribuïdores: Petromiralles (www.petromiralles.com/es-es/estaciones-de-servicio/buscador.html )  i Dyneff (972 24 92 83).
Aquestes gasolineres poden comprar també a altres proveïdors; és important, doncs, que els fem saber que només volem biodièsel d'olis reciclats.
Cal tenir present que la producció de biodièsel està en plena expansió (en l'últim any i mig se n'han obert 8 plantes i n’hi ha unes 40 en projecte). La tendència és que, cada vegada més, la matèria primera sigui oli de primer ús. Per obtenir informació actualitzada, al web www.biodieselspain.com/plantas_listado.php podem accedir a tots els fabricants. A www.energias-renovables.com hi ha un mapa de gasolineres que venen biodièsel, però no s’hi diferencia l'origen de l'oli.

Biodièsel casolà
Podem convertir oli en biodièsel mitjançant un procés químic de certa complexitat.
+INFO: es.journeytoforever.org/biocombustibles/como-hacer-biodiesel.cgi.

BARREJAR-HI UNA MICA D'OLI
Una altra opció per usar menys gasoil és afegir oli vegetal al dipòsit. El procés requereix certa infraestructura i dedicació; serà pràctic ajuntar-nos uns quants per compartir mitjans i amortitzar l'esforç entre més oli. Si només en volem fer ocasionalment a petita escala, per exemple quan hàgim recollit certa quantitat d’oli usat a la cuina, la logística pot ser molt més senzilla.
Consisteix en aquests tres passos:
Adquirir l'oli El millor és reutilitzar oli de fregir. Si en voleu més del que consumiu a les cuines haureu de recol•lectar-ne pel barri: restaurants, escoles, xurreries... Per llei hauríeu d'estar donats d'alta com a gestors de residus, de manera que la recollida s’haurà de fer sobre la base d'acords privats.
Alguns pagesos conreen oli per a ús propi o de persones del seu entorn amb qui ho hagin acordat (per vendre'n haurien de declarar-ho com a activitat comercial).
Filtrar-lo És molt important filtrar bé l'oli usat perquè, si no, pot embussar-se la línia de subministrament del combustible en diversos punts. Al requadre Com filtrar l'oli hi trobareu indicacions.
Fer la barreja A la taula Quantitat d'oli que podem afegir mostrem la proporció que accepta cada tipus de cotxe dièsel (entre un 10% i un 80%). El millor és proveir-se de gasoil amb un bidó i barrejar-hi l’oli a casa.
Es recomana començar a poc a poc (un 10%) i, després de dos dipòsits, anar augmentant progressivament fins al límit permès, estant alerta als possibles canvis en el comportament del cotxe (facilitat d'encesa, soroll, fum...).
+INFO: escandaronzon.wordpress.com/proyectos/renovables.

NOMÉS OLI!
Si barregeu oli vegetal amb gasoil emeteu menys contaminants pel tub d'escapament, però encara feu servir gasoil. Un motor dièsel pot funcionar amb oli vegetal com a únic combustible, de fet el seu inventor va fer servir oli de cacauet, però per això cal fer-hi unes modificacions (per escalfar l'oli perquè adquireixi les mateixes característiques que el gasoil). Hi ha diverses empreses que venen kits per fer aquesta adaptació, algunes amb més de 20 anys d'experiència. Podem instal•lar-lo nosaltres mateixos o demanar-ho a un mecànic.
+INFO: www.roulemafleur.free.fr/mecanique.htm (en francès), www.elsbett.com/gb/about-us/introduction.html, vegburner.co.uk (en anglès; vegeu-ne la secció Links).

 

COM FILTRAR L'OLI USAT

•    Necessitem un bidó gros que tingui una aixeta a uns 10 cm del fons.
•    Hi tirem l'oli recollit a través d'una roba (flassada o samarreta) per treure’n les restes d'aliments.
•    El deixem reposar almenys una setmana perquè els sòlids i l'aigua es dipositin al fons (per sota de l'aixeta). És molt important que l'oli no contingui sal ni sucre. Per netejar-lo, en abocar-lo al bidó hi afegim aigua i el remenem molt bé: la sal i el sucre es dissoldran en l’aigua i cauran al fons amb el repòs. Quan hàgim fet servir tot l'oli del bidó haurem de dur el pòsit a una deixalleria.
•    Quan el posem al cotxe, l’oli no ha de contenir gens d'aigua. Quan n’agafem la quantitat que ens faci falta amb un pot (obrint l'aixeta), tirem un raget d’oli a una paella i la posem al foc: si crepita és que encara conté aigua. Si és així, escalfem l'oli perquè tota l'aigua s'evapori (ho podem comprovar repetint la prova de la paella).
•    Passem l'oli per un filtre fi (com la roba d'uns texans) i després per un filtre de piscina d'entre 1 i 5 micres, que caldrà canviar cada 1.000 litres.
•    L'oli necessita pressió per passar pel filtre, de manera que el farem baixar des d'un altre dipòsit que estigui més amunt perquè la gravetat hi ajudi. El resultat del filtratge serà millor com més fred estigui l'oli, però si està molt dens (si fa fred) es pot escalfar una mica perquè flueixi millor.

És important que fem servir l'oli durant el mes posterior al filtratge perquè no es formin parts sòlides que puguin


QUANTITAT D'OLI VEGETAL QUE PODEM AFEGIR

Tipus de motor Estiu Hivern
Injecció indirecta, bomba en línia 80% 50%
Injecció indirecta, bomba pistó axial  50%  30%
Injecció indirecta, bomba pistó radial  30%  10%
Injecció directa o dièsel de nova generació (injecció electrònica, common rail o injector bomba)  30%  10%

PRECAUCIONS A PRENDRE
•    Si feu servir oli, abans de llançar-vos-hi consulteu les fonts d'informació i apreneu d'altres experiències, com les d'aquest fòrum: www.vegetableoildiesel.co.uk/forum (en anglès).
•    Quan hàgiu recorregut els primers 2.000 km canvieu el filtre del combustible, perquè tant el biodièsel com l'oli netegen el motor i pot quedar brutícia acumulada en el filtre.
•    Si feu servir oli, comproveu les relacions de compressió del vostre cotxe. Això evitarà que l'oli entri al càrter.
•    Si el cotxe té peces de cautxú en el sistema d'injecció (se’n solien utilitzar fins al 1994) substituïu-les per les que s'usen actualment (de plàstic vitó).

 

PER SABER-NE MÉS
- Associació Catalana del Biodièsel, www.acbiodiesel.net.
- Asociación de Productores de Energías Renovables, www.appa.es.
- Espacio Social Colectivo para la Autogestión la Diversidad y la Autonomía Escanda, www.escanda.org.
- Llibre Mecánica de las flores. Es pot demanar contra reemborsament a Escanda: 985 493 696, i se’n poden consultar uns quants fragments en francès a www.roulemafleur.free.fr/mecanique.htm.


Comparteix-ho i participa a la conversa:

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.