25/11/2013 - 20:48 | 1 comentaris
Aquest article vol ajudar-nos a introduir-nos en el món dels bolquers de roba. També hi trobarem una breu menció als productes reutilitzables per a la regla i per a la incontinència.
Per economia, per no malgastar matèries primeres, per al·lèrgies, per no usar i llençar, per la raó que sigui hi ha molta gent que fa servir bolquers reutilitzables al món. Aquest article és sobretot per als que no n'hem fet servir mai... encara que als que ja heu començat potser també us serveix d’alguna coseta, no?
N'hi ha molta varietat de tipus, mides, estampats, colors, materials... n’hi ha per a tots els gustos. Segur que en trobem algun que ens vagi bé.
Si serà la primera experiència amb un nadó podem anar introduint els bolquers de roba gradualment, a mesura que anem coneixent com és la convivència amb la criatura, per no atabalar-nos.
QUIN TIPUS DE BOLQUER VULL?
Potser és la pregunta que trobarem més difícil de contestar. És fàcil perdre's, perquè a més cada fabricant i venedor fa servir termes diferents per a una mateixa cosa.
Tot bolquer té dues components: un absorbent per retenir el líquid, i un protector impermeable perquè no travessi fins a l'exterior. Bàsicament hi ha tres grans maneres de disposar aquests dos components (vegeu la taula).
TIPUS | TRETS MÉS IMPORTANTS |
Tot en u. L'absorbent i el protector impermeable estan cosits i s'agafen al cos amb vetes adherents (velcro), gafets o gomes. |
Es posa i treu com el d'un sol ús, per això qualsevol pot usar-lo sense més explicacions. Són els que triguen més a eixugar-se, per tant trigaran més a tornar a estar disponibles. |
Ajustats. L'absorbent i el protector impermeable van solts i cadascun s'ajusta al cos amb velcros, gafets o gomes.
|
No cal rentar el protector a cada canvi de bolquer. |
Plans. L'absorbent es posa a sobre o a dintre del protector, i aquest és el que s'ajusta al cos amb velcros, gafets o gomes. Quan l'absorbent va a dintre es diuen de bossa (“rellenables”). Els absorbents poden haver-se de plegar (n'hi ha de tipus gasa, drap o preplegat, en aquests la part central té més gruix de roba) o no (en aquest cas se'ls diu compreses). |
Els absorbents que s'han de plegar són més entretinguts de posar. És el tipus que dura més perquè és el més senzill. Els absorbents s'eixuguen molt de pressa. En els de bossa el protector és de polièster, així no queda moll quan el bebè fa pipí. |
Els absorbents solen ser de cotó (franella o ris), cànem o una barreja de tots dos. També n'hi ha de microfibra i de polièster, en aquest cas el nen o nena no notarà que va moll perquè la fibra deixa passar l'aigua sense xopar-se.
Els protectors solen tenir una capa de teixit sintètic (niló, poliuretà, polièster, PVC...), al darrere o a l'interior (folrat amb cotó), o poden ser de llana. Aquests són delicats de rentar i cal untar-los sovint amb lanolina per evitar escapaments.
És recomanable conèixer els diferents tipus i provar-ne més d'un. Demanem-ne per provar a altres usuaris, en general a qui els fa servir també li agrada facilitar-ho a d'altres.
Si fem servir només tot en u en necessitem més quantitat perquè triguen més a eixugar-se, i surt més car. Podem tenir-ne un parell per quan vulguem deixar la criatura a la guarderia o amb algú altre.Quan haguem d'estar uns dies fora de casa i sense rentadora serà molt més còmode fer-ne servir d'un sol ús. De moment els més ecològics són de la marca Eenees.
Bona qualitat del teixit i la confecció faran que ens durin més.
QUANTS EN NECESSITARÉ?
Depèn. Del tipus de bolquer, de cada quan vulguis rentar, de si pots estendre roba en un lloc ventós i assolellat, de l'edat del nen o nena (com més menuts més pipí)... Per exemple, si volem rentar cada dos dies i fem servir bolquers de dues peces, podem necessitar quatre protectors i dues dotzenes d'absorbents plans. Si fem servir tot en u, en caldran entre dotze i quinze.
Hi ha bolquers que són talla única i s'ajusten a totes les edats. Altres models tenen dues o tres talles, per tant els haurem de substituir a mesura que el nen creixi.
Val més no comprar tot el joc sencer fins que no estiguem segurs de quin model volem. A menys bolquers, més freqüència de rentat i més deteriorament de la roba.
QUANTA ESTONA AGUANTEN
Qui hagi fet servir bolquers d’un sol ús superabsorbents pot haver canviat un bolquer fins i tot després de vuit hores. En el món dels de roba un ha de tenir clar que no absorbeixen tant. La mitjana de canvis és de 10 diaris les primeres setmanes, 8 fins als 12-18 mesos i 6 fins al final. No oblidem que hi ha nens més pixaners que altres, cadascú ha de trobar el que va bé per al seu cas.
A les nits, que és quan busquem que el bolquer aguanti més estona, podem afegir-hi compreses, o fer servir bolquers especialment absorbents (alguns fabricants tenen models per a nit).
Una estona després de mamar o prendre líquids solen fer pipí. Esperem a canviar-los a que l'hagin fet. Si la criatura es fa pipí mentre som fora podem posar una compresa neta entre el bolquer i la pell i canviar tot el bolquer en arribar a casa.
COM ES RENTEN?
No hi ha una única manera. Minimitzar l'esforç i l'impacte ambiental i allargar la vida del bolquer és a les nostres mans:
• Llancem la caca al vàter i no a les escombraries. Per als més menuts, que la fan més líquida, podem fer servir un full protector (demanem-ne al venedor). La que hagi quedat al bolquer la podem esbandir amb un raig d'aigua i, si cal, un raspall (per exemple un raspall de dents vell).
• Per guardar els bolquers bruts mentre no els rentem, hi ha qui els posa en remull amb aigua freda i vinagre (o bòrax, o bicarbonat), qui els guarda en sec en una galleda tapada...
• Fer servir una màquina de rentar amb una bona eficiència energètica (la màxima és A) i que reguli el cabal d'aigua en funció de la càrrega.
• Barregem els bolquers amb la resta de la roba. Si tenen velcros, cordem-los per no fer malbé la resta de la roba.
• Descalcificar l'aigua deixarà la roba més neta i suau i conservarà millor la rentadora. L'aigua es pot escalfar mitjançant plaques solars. Contractem electricitat generada a partir de fonts sostenibles.
• Provem de rentar a diferents temperatures i escollim la més freda possible. A més d'estalviar energia la roba durarà més.
• No posar a la rentadora més sabó del necessari. Fer servir sabons ecològics o sense fosfats. No fem servir suavitzants, fan malbé els teixits i en redueixen la capacitat d'absorció. Es poden substituir per bòrax o vinagre blanc. No fem servir lleixiu.
• Eixugar els bolquers estenent-los (l'assecadora fa malbé els teixits).
• Per treure taques: posar-hi sabó moll i deixar-les al sol mantenint el bolquer humit durant un o dos dies.
Cada bolquer és un cas. Els fabricants ens aconsellen amb les instruccions.
I QUAN JA NO ELS NECESSITI?
• Si estan en bon estat, passem-los a algun conegut o a botigues de segona mà.
• Si s'han fet malbé, separem les parts sintètiques i llencem-les al contenidor dels envasos. La resta la podem tractar com un residu de roba qualsevol (fer-ne draps, donar-la a recuperadors... o en últim cas tirar-la al contenidor del rebuig).
ON EN TROBO
En algunes botigues i fires de productes ecològics o per a bebès. Potser el més directe per a la majoria serà contactar amb els diversos importadors/distribuïdors; o bé en els enviaran a casa o bé ens diran on en podem trobar. No tots els distribuïdors tenen totes les marques ni tipus. A part, els fabricants venen a través d'internet.
No sabem de cap botiga de segona mà al nostre país (en altres sí). Podem mirar si en trobem en webs de compra-venda de segona mà. El boca orella entre gent que sigui o hagi estat usuària pot donar fruits. Els venedors també poden ajudar-nos a trobar-ne.
ALGUNES MARQUES DE PRODUCTES REUSABLES*
BOLQUERS | Bambino Mio Bumkins Bummis Disana Eenees Imse Vimse Kushies Popolini Wonderoos |
COMPRESES | Fuzzi Bunz Happy Heiny's KulMine Lunapads Popolino |
COPES I ESPONGES | DivaCup Keeper Lunette Mooncup Sea Pearls |
INCONTINÈNCIA | Eenees Faresan Freedom Healthcare |
* En general als webs de fabricants i distribuïdors (els trobarem fàcilment buscant pel nom) hi ha informació sobre els productes.
DISTRIBUÏDORS* | TELÈFON |
Baby Emporium Bebés Ecológicos Crianza Natural Ecopeque El Osito Feliz Instinto maternal Món Petit Planeta Bebé Renacuajos Can Masdeu Cranc Solutions Farmaportu Fundació Terra |
938 949 867 950 13 57 00 |
* Els quatre últims només venen copes menstruals.
Comentaris
Hola, En el article recomana
by Ferriol - 1 des 2016 - 18:22
Hola,
En el article recomana no usar lleixiu. Estic buscant informació pels efectes perjudicials per les persones i el medi ambient i no en trobo, em podrieu dir on la puc trobar. M'interessa tant com a detergent, com a desinfectant alimentari.
Gràcis i salut !
Envia un nou comentari