15/12/2010 - 16:50 | 3 comentaris
Cada vegada són més les iniciatives d'agroecologia urbana i col·lectiva que germinen a les nostres ciutats. Des del CRIC n'hem contactat unes quantes.
En un primer article, que vam publicar al número 33 d'Opcions, coneixem la història i la raó de ser d'aquest moviment i visitem una de les experiències més consolidades: Can Masdeu.
En el segon article sobre el tema, publicat al número 35, hem fet una guia amb idees i recursos (llibres, webs...) per muntar uns horts col·lectius sobre la base de diferents experiències, i un llistat de projectes i contactes de tot l'Estat.
Pròximament (15, 16 i 17 de desembre) es faran una jornades a Madrid per reflexionar i compartir experiències entorn del tema.
Pots descarregar els dos articles des d'aquí:
1. Viatges: Aquí plantats: Horts urbans col·lectius. Un passeig per la Vall de Can Masdeu (Opcions n. 33).
L'agricultura urbana i periurbana tradicional han anat desapareixent amb l'"explosió" urbanística. Tot i així, està prenent força una nova onada d'horts urbans col·lectius i reivindicatius, com a experiments agroecològics i de dinamització social. Els Horts Comunitaris de Can Masdeu són un exponent d'aquest fenomen que val la pena conèixer.
A mi tothom em diu que estic boja, però el meu metge em diu que faig bé... pujar a l'hort em dóna vida. Carmen, 83 anys.
A mi el que m'atrapa és la possibilitat de compartir un espai intergeneracional... la vitalitat que es pot tenir als 80 anys. Ainhoa, 31 anys.
2. Eines: Com muntar un hort urbà col·lectiu. Experiències grupals amb arrels (Opcions n. 35).
En aquest número donem alguna orientació que pot ser útil a qui vulgui començar una iniciativa d'aquest tipus.
Des del principi només teníem clars els usos que volíem donar-li al solar: hort ecològic i centre social a l'aire lliure. Obrir l'espai al barri perquè el pogués fer servir qui volgués, persones particulars i/o col·lectius, i teníem clar que el funcionament havia de ser assembleari. A poc a poc es van anar dibuixant objectius més concrets, producte de [..] les idees que anàvem tenint (educació ambiental, experiments horticultors, dinars populars, [..] visibilització al barri, crear xarxa amb altres horts, etc.) Laura, de l'Hortet de Gràcia (Barcelona).
Alguns horts comunitaris en actiu: Can Masdeu (Nou Barris, Barcelona), Hort Okupat del Clot-Camp de l’Arpa (Barcelona), L’Hortet del Forat (Ciutat Vella, Barcelona), Horts Comunitaris de Manlleu (Manlleu, Osona), horts universitaris a Barcelona i Madrid, A Tira (Parròquia de Candeán, Vigo), A revolta da horta (Lavadores, Vigo), La Huertita de Tetuán (Tetuán, Madrid), La Tabacalera (Lavapiés, Madrid), Huerto de Adelfas (Adelfas, Madrid), Asociación de horticultores de ocio ecológico (Albacete), Huerta Las Moreras (Parque Cultural Miraflores, Sevilla), Huerta del Rey Moro (c/ Enladrillada, Sevilla)...
Si voleu aprofundir sobre aquest tema aquí hi ha uns quants estudis per descarregar:
Estudi sobre horts comunitaris a Catalunya.
Estudi sobre la història d'horts urbans a diversos països (en castellà).
Guia americana sobre com muntar un "community garden" (en castellà).
Comentaris
busquem voluntaris per cuidar
by Can and co - 16 gen 2015 - 00:24
busquem voluntaris per cuidar un hort
En aquest nou post
by anaperea - 13 gen 2011 - 16:32
En aquest nou post (http://opcions.org/blog/mes-horts-urbans-llistat-de-contactes) trobareu una llista de contactes d'horts comunitaris i municipals més extensa que la publicada a la revista. A més:Barcelona: http://huertosurbanosbarcelona.wordpress.com/Madrid: http://proyectohuertos.blogspot.com/
Hola, Sóc subscriptora de la
by Mar - 29 des 2010 - 15:04
Hola, Sóc subscriptora de la revista Opcions i he rebut informació sobre l'article de Com muntar horts urbans comunitaris. Com que allí dèieu que si coneixíem altres experiències us ho féssim saber, he pensat que estaria bé comentar-vos algunes. Jo participo a un hort urbà comunitari que hem fet a Terrassa (ens diem Plantem Terrassa), vam començar a plantar tot just aquesta primavera, però el projecte que tenim al cap és acabar creant una xarxa d'horts urbans a tota la ciutat, aprofitant els espais que han quedat buits després de l'especulació immobiliària. En fi, per si en voleu saber més coses, us passo el blog (http://plantemnos.wordpress.com/) i el nostre correu (plantemnos@gmail.com). A resultes de crear l'hort hem estat en contacte amb altres experiències de les rodalies. Amb els hortelans de Vilafranca del Penedès (crec que el seu blog és aquest: http://lleureagrari.blogspot.com/), que tb plantejaven una proposta de xarxa d'horts urbans des de fa temps. I amb els de Vilassar de Mar ( el blog és: http://vilashorts.blogspot.com/ i el mail és vilashorts@gmail.com), que estan treballant per reengegar el projecte d'horts que va construir l'Ajuntament la passada legislatura i que aquesta (amb el canvi polític) va quedar aturada. Crec que ells encara no estan cultivant, però estan mirant com tirar el projecte endavant (fa només una setmaneta que estem en contacte amb ells). Bé, i això és tot! Espero que us sigui útil!! Gràcies per la feina que feu! Endavant! -- Mar
Envia un nou comentari