Skip to main content

System Messages

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

Enxarxats. El nou Quadern Central del darrer número d’Opcions se centra en l'impacte ambiental d'Internet

Portada Enxarxats Quadern 50Internet ha esdevingut una nova manera de viure i relacionar-nos: una nova cultura. Fins a quin punt podem, doncs, fer que aquesta nova cultura vagi en la direcció del consum conscient i sostenible? En aquest quadern s’analitzen els següents tres grans aspectes: la sostenibilitat del núvol i del no núvol, la governança d’Internet i la vulneració de la privacitat a la que estem sotmesos, i l’anàlisi del residus lligats al consum de dispositius digitals, un tema no menor i que implica situacions d’extrem impacte ambiental i social. Però com a Opcions que som també oferim un gran ventall d’alternatives perquè, un cop en siguem conscients de què hi ha darrera de cada comunicació online que fem a partir d’ara, també puguem conèixer i triar entre múltiples alternatives per a un consum, sobretot, transformador.

Resulta inquietant aquesta escalada accelerada per estar hiperconnectats, per compartir absolutament cada moment de les nostres vides i opinions en la xarxa, per saber-ho tot en tot moment, per treballar a un ritme accelerat resultat d’unes noves maneres de funcionar més eficients, però sempre voler més, i més ràpid.  Però Internet també ha esdevingut un facilitador per accedir a informació sense filtres de grans mitjans (també amb l’aparició de mitjans independents), per establir canals de comunicació bidireccionals, per organitzar-nos a nivell social, tot democratitzant processos, i per empoderar-nos fent possible un canvi cultural i polític. Així doncs, en què quedem?

De moment, quedeu-vos amb aquestes idees força i no deixeu de saber molt més llegint aquest número 50 que us ha arribat fa poc a casa:

  • Uns 900.000 quilòmetres de cables submarins de fibra òptica i uns 100 milions de servidors a tot el món mostren que Internet té un alt component material. El núvol ‘pesa’, i molt.
  • Els centres de dades on s’allotgen els servidors són responsables només del 17% del consum d’energia total d’Internet. Un 61% depèn del nostre ús final a través de dispositius connectats.
  • La reutilització de dispositius electrònics no només suposa una opció més sostenible, sinó que també és rendible i pot ocupar molta gent. Per què, llavors, és encara tan incipient a Europa? 
  • Si un servei és gratuït, el producte ets tu. Les nostres dades personals, ubicació i comportament a la xarxa esdevenen el futur ‘petroli’ per als data brokers.
  • Una connexió basada en el procomú va ser l’origen d’Internet i ho hauria de tornar a ser, amb l’empoderament dels consumidors i la cerca del benefici col·lectiu.
  • Ser fora del mainstream (el que fa la majoria) pot resultar incòmode, però esdevé transformador
  • Emprem l'smartphone de manera intel·ligent? Reduir el consum de dades és el punt de partida vers un consum sostenible d'Internet.                                   

En aquest número també hi ha aquests altres continguts:

  • Món en Moviment: 15 iniciatives, projectes, campanyes, propostes entorn la integració social, el món de la reparació, la minimització de les emissions, altres mitjans en l’entorn de l’economia social que també fan recerca sobre consum i fins i tot immobiliàries amb criteris socials. 
  • Un article en profunditat sobre Sexualitat conscient. Consumar més equival a viure millor? 
  • Una entrevista a en Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador i responsable del Programa de Doctoral de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB, sobre les economies transformadores davant el canvi polític en marxa

Hi ha continguts realment interessants que anirem compartint amb vosaltres per entrar més en profunditat amb aspectes tan quotidians i a vegades tan desconeguts com connectar-nos a la xarxa des de casa (en realitat, on ens estem connectant?), o com la ciberseguretat i la propietat real de les nostres dades a Internet

En breu molt més en aquest blog, mentre acabem de donar-li forma i contingut al nou web d’Opcions, que arribarà en breu. Aquí estem, actius i obrint noves recerques, per continuar oferint-vos continguts sobre consum conscient i transformador. 

Seguim connectats!

Per cert, en aquest número hem comptat amb la col·laboració de l'il·lustrador Pepon Meneses (les dues il·lustracions anteriors les ha fet especialment per aquest Quadern Central).

Comparteix-ho i participa a la conversa:

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.