30/12/2007 - 12:17
Sabies que existeixen pitets, tovalloles o draps netejavidres d'usar i llençar? Cada dia apareixen més i més productes que, aparentment, ens fan la vida més fàcil: no ens hem d'ocupar de mantenir-los... només de comprar-los una vegada i una altra. La idea d'un mòbil d'un sol ús et sembla molt absurda? Fa no tants anys es veien igual d'absurds els coberts d'usar i llençar...
La producció i el consum d'aquests productes implica un malbaratament de matèries primeres, una cursa cap avall en preu i, per tant, en qualitat i en costos de producció, una gestió de residus cada vegada més difícil i cara, i una intensificació del consumisme que tanta insatisfacció ens comporta.
Com ha arribat a tenir tanta acceptació una idea tan insostenible? Essencialment perquè és una gran ajuda per al “necessari” creixement econòmic, tal com mostrem a la secció Trampes (p. 28). Des d'aquí llancem una idea de món al revés: convertir en obsolet l'actual model de creixement econòmic serà una gran ajuda per a la necessària sostenibilitat i l'anhelada justícia social.
QUÈ ÉS PREFERIBLE?
Pensant en tu
- Preu Es pagarà menys per un producte preparat per ser usat una sola vegada. No obstant això, un objecte de qualitat és una inversió que es recuperarà en molt poc temps. Per exemple, una copa menstrual, que pot durar tota la vida, val tant com el que una dona gasta durant mig any en compreses o tampons d'un sol ús.
- Comoditat i temps Què és més còmode i ràpid: anar a la botiga, comprar mocadors de paper i anar llençant-los a les escombraries, o rentar un mocador de roba, estendre’l i plegar-lo? És subjectiu, depèn del que estigueu acostumats a fer, de quina de les dues opcions us ve més de gust prendre...
- Qualitat Un sol ús implica un preu baix i això implica en general menys qualitat. Convé que valorem la satisfacció d'usar productes de qualitat, no és el mateix prendre cafè en got de plàstic que en tassa de ceràmica.
- Higiene Es va fent palesa una preocupació excessiva per la higiene, segurament interessada. Potser és justificable que siguin d'un sol ús certs (només certs) utensilis mèdics, però no passa el mateix amb pitets, bolquers, gots o coberts.
Pensant en tots
Un argument recurrent a favor de productes d'un ús és que produir-los i transportar-los pot ser més sostenible que mantenir-ne la versió reutilizable.
¿Es gasta menys aigua i energia fabricant tovallons de paper que rentant els de roba? Depèn de com els feu servir i els renteu, de quant us durin...
Els requeriments de materials, transport i tractament de residus són infinitament menors (un tovalló de roba us pot durar un mínim de 15 anys, i en aquest temps n’hauríeu fet servir uns 10.000 de paper). A més, els objectes d'usar i llençar solen ser de plàstic perquè és l'opció més barata, però és el material que costa més de recuperar.
Els objectes d'un sol ús han de ser barats, i això fa que l’estalvi en costos de producció passi per davant d’altres factors potser més importants per a l'interès general.
MIL I UN USOS
- Mocadors, draps, tovallons i filtres de cafè de roba en comptes dels de paper. Proveu-ne abans de jutjar quins són més còmodes, i calculeu quants de paper en podeu estalviar.
- Aparells recarregables (piles, encenedor, bateria...) i amb recanvis (bolígraf, maquineta d'afaitar...): amb prou feines es nota la diferència a l’hora de fer-los servir, només és qüestió de costum.
- Envasos que valen per a més d'un viatge: emporteu-vos pots i el carret, cabàs o bossa de roba, i compreu a granel (als mercats és habitual trobar fruita seca, llegums cuits, gra, herbes aromàtiques, tonyina, menjar preparat...).
Els casos que semblen inevitables
- Les compreses o tampons: podeu fer servir una copa o una esponja menstrual.
- El gotet del cafè: podeu anar a la màquina amb la vostra tassa.
- Els CD: en podeu fer servir de regravables o, per a alguns usos, podeu servir-vos de memòria externa.
- El paper d'alumini: podeu posar en una carmanyola l'entrepà que us endueu a la feina, l’esmorzar de la quitxalla, etc.
- L'ampolla d'aigua quan passeu un dia fora: endueu-vos una cantimplora.
- El tetrabric del suc dels nanos: poden menjar fruita a casa, beure aigua de la font...
Compte amb com els cuidem
- Per evitar malmetre i embrutar, protegim: fundes, dispositius antidegoteig per a les ampolles de vi...
- Rentem amb el mínim d'aigua i d’escalfor (rentadores eficients, reguladors de cabal, recollir l'aigua sobrant de l'aigüera...) i, si fa falta detergent, que sigui poc (posar en remull ajuda a fer marxar algunes taques) i ecològic (vegeu Opcions núms. 2, 17 –secció central i Idees– i 21).
NO NOMÉS UN ÚS
Si després de valorar les possibilitats i circumstàncies optem per productes d'un sol ús:
- Ja que s’han de convertir aviat en residus, que siguin dels materials més biodegradables o més fàcilment reciclables; evitem al màxim els plàstics i els que no es puguin separar.
- Allarguem-ne la vida: compartim els diaris i revistes; fem servir el mateix tovalló de paper en diversos àpats fins que estigui realment brut, enduem-nos també els de paper gruixut que ens posen als bars i restaurants i que tot just hàgim usat; en una festa, posem el nom al got per no perdre'l de vista; aprofitem les dues cares del paper; reutilitzem bosses de la compra per tornar a comprar o per a les escombraries; guardem el paper de xarcuteria o d'alumini per a usos posteriors; aprofitem el paper d'embolicar per a regals futurs, etc...
- A més, reflexionem sobre com anar canviant les circumstàncies que fan que la versió reutilizable sigui menys pràctica o ens vingui menys de gust.
COSTA GAIRE?
- A la llarga els productes d'un sol ús surten molt més cars.
- Quan els nous hàbits s'hagin convertit en... això, hàbits, deixaran de representar-nos un esforç.
- Dedicarem més temps i atenció al manteniment dels objectes, i menys a comprar-ne i llençar-ne.
QUÈ HI GUANYEM?
- Espai a les escombraries.
- Les coses ens duraran.
- El plaer d'usar objectes de més qualitat, la satisfacció de valorar-los pel servei que ens fan.
- Generem menys residus, estalviem matèries primeres i energia, no accelerem la cursa cap avall dels preus i de les condicions laborals.
- Deixem d'associar "tenir una necessitat" amb "anar a comprar alguna cosa", ens acostumem a servir-nos dels recursos que ja tenim.
Podeu trobar aquest article publicat en el número 24 d'Opcions.
Envia un nou comentari