19/11/2014 - 12:16
Quina relació té el meu consum amb la desaparició del teixit industrial a l'estat Espanyol? Té alguna importància que jo canviï si tota la resta continua igual? I si ens organitzem, des del consum, per a contribuir alternatives econòmiques i de vida? Quin paper pot tenir el cooperativisme en consum per a guanyar escala i poder de transformació? I quin paper juga l'administració pública en tot això?
Quan parlem de consum des d'una perspectiva crítica amb el model dominant ens venen molts dubtes: sabem que allò que cadascú consumeixi té uns impactes sobre l'entorn, ja sigui pel got de llet per l'esmorzar, pel paper que faig servir a l'oficina o per l'assegurança que tinc contractada, però, quina capacitat de canvi social hi ha en la resta del consum? Quins són els límits del consum responsable?
El consum és una de les peces clau en l'engranatge econòmic, social i cultural, a través d'ell reproduïm uns patrons culturals i alimentem un model socioeconòmic determinat. El model de consum predominant avui en dia respon a la lògica del creixement econòmic il·limitat guiat per emmirallaments i aspiracions construïdes a través de la publicitat, el deute o l'obsolescència programada. Però avui, més que mai, som molts els que vivim en primera persona la fragilitat i insostenibilitat d'aquest emmirallament, i que criem que podem donar-li la volta per tal de convertir-lo en un potent generador de canvi social.
Per tot això, hem articulat un eix en el I Congrés Internacional d'Economia Social i Solidària sobre la innovació ciutadana en consum. L'hem anomenat innovació ciutadana perquè l'acció en consum és, sobretot, un espai d'experimentació i de creació individual i col·lectiva. En el taller "Consum Responsable: límits i potencialitats com a espai de transformació" explorarem, des de la vessant més personal, els canvis positius que podem generar en el nostre entorn, prenent consciència també dels límits i l'abast de l'acció individual.
Parlarem també de consum col·laboratiu; un nou concepte que ha entrat amb força a l'esfera del consum responsable i l'economia solidària. El consum col·laboratiu ens anima a compartir recursos per satisfer necessitats. Però de vegades no qüestiona el lucre privat que també es pot obtenir des del consum col·laboratiu com a nou nínxol de mercat. Aprofundirem en el debat a la taula rodona "El consum col·laboratiu com a nou espai econòmic transformador", on compartirem també alguns debats plantejats a l'últim número de la revista Opcions.
Tenint en compte que això de la innovació ciutadana és sobretot experimentació, hem sentit la necessitat de generar espais de trobada, treball i intercanvi entre projectes, perquè tenim davant el repte de dissenyar noves maneres d'organitzar-nos i interactuar sense tenir massa referents. Per aquest motiu organitzarem dues sessions tècniques. La primera sessió es titula "El reconeixement de la innovació ciutadana en consum per part de l'administració pública", i la segona "Cooperativisme en consum per a obrir nous sectors i generar nova oferta; reptes de l'escalabilitat en les innovacions ciutadanes en consum".
Finalment, dedicarem una taula rodona a conèixer diferents proejectes de monedes socials o complementàries, experiències amb diferent abast i recorregut, per tal d'explorar quin paper pot jugar aquest gran repte que suposa la posada en marxa d'un sistema monetari alternatiu.
Envia un nou comentari