17/05/2016 - 14:43 | 2 comentaris
Darrerament se sent molt a parlar del Fairphone, un ‘mòbil just’. Però, un mòbil pot ser just, durar més de dos anys i minimitzar el seu impacte ambiental? Sembla ser que sí. La modularitat és la clau i cada vegada són més models els que s'estan desenvolupant sota aquest paradigma. De moment, però, només el Fairphone ho ha aconseguit; ara mateix, el Fairphone 2. Quins són els seus punts forts? I els febles? Aquí teniu un avançament d'alguns dels continguts que trobareu al següent número imprès d'Opcions, el número 50 dedicat a La petjada de l'era digital.
Tot i que ja es compta amb models com el de Wipro, un mòbil d’una empresa tecnològica hindú que ha superat a d’altres marques segons el Rànquing Verd d’electrònics de Greenpeace; o bé el Blackphone, que bloqueja el rastreig extern; i fins i tot el projecte ARA de Google (modular, entre d’altres coses); el Fairphone 2 (el primer model del qual, el Fairphone, es va llançar al mercat a finals del 2013) és ara mateix l’únic smartphone modular comercialitzat que cerca objectius no només econòmics, sinó sobretot socials i ambientals.
Després de conèixer detalls del recent informe d’Amnistia i d’Afrewatch, This is what we die for, sobre els abusos als drets humans en la República Democràtica del Congo lligats a l’extracció de coltan, un dels metalls emprats en la fabricació de bateries de mòbils (entre d’altres usos); comptar amb una opció com el Fairphone 2, esdevé més que una bona notícia. Des d’iFixit, comunitat de reparadors del món i el seu Free Repair Manual for everything written by anyone; valoren el Fairphone molt positivament ja que les seves peces es poden intercanviar fàcilment i això incrementa la seva reparabilitat. Ho fan concretament en en el LPX Show: Can a smartphone be a ‘fair’ phone?
Però no tot és tan immediat ni tan categòric. El Fairphone 2 encara té molt camí per davant per millorar les seves prestacions i valors socials, però ja és molt el canvi de paradigma que suposa. Des d’Opcions hem consultat a dos usuaris del Fairphone 2 sobre la seva experiència. Com és d’esperar el resultat ha estat un llistat de punts forts i febles que compartim amb vosaltres a continuació. Es tracta d’opinions d’usuaris amb cert criteri en informàtica i usabilitat de gadgets digitals, però no deixa de ser una opinió, és clar.
Punts forts del Fairphone 2:
- Control de tot el procés de producció, des de les mines de l'Àfrica fins la cadena de muntatge a la Xina. Això assegura que els treballadors hi comptin amb condicions laborals adequades.
- Telèfon competitiu i de gamma mitjana-alta.
- La bateria dura tot el dia.
- Memòria suficient per instal·lar moltes aplicacions.
- A nivell de software té una app que t'avisa dels permisos de privacitat que dones a les altres aplicacions, amb un codi de colors entenedor i fàcil, augmentant la informació a l’usuari. A nivell més anecdòtic també t'indica quanta estona has estat sense mirar-lo (et diu ‘has tingut tants minuts de pau d'esperit’) i quant temps fa que tens el Fairphone.
- Porta el sistema operatiu d'Android, per tant funciona com el 80% dels telèfons. El sistema operatiu està ben desenvolupat.
- Funcionament correcte inclús amb moltes aplicacions obertes.
- El seu disseny no està encarat a l'obsolescència programada, és més resistents als cops i, en ser modular, es pot reparar per parts. Pot arribar a durar més de 5 anys.
Punts febles del Fairphone 2:
- Cal fer una gran inversió per tenir-ne un, uns 500€, cosa que no és a l'abast de tothom. Cal plantejar sistemes de finançar-ne la compra, ja sigui directament des de Fairphone o a través de distribuïdors (Phone Coop a UK i, segurament aviat, Eticom aquí).
- Tardança del servei tècnic en respondre (uns 15 dies per respondre una reclamació) atès que es troba a Holanda. Cal veure si a la llarga es pot portar un centre aquí, vinculat a Eticom.
- Problemes de funcionalitat diversos resultat d’un software no massa polit (pantalles que es bloquegen quan es truca, leds de comunicació que no funcionen bé, il·luminació automàtica de la pantalla que falla, indicador activat de GPS, estigui o no actiu, etc.)
- No compta amb l’opció de fer servir software lliure, de manera que cal passar obligatòriament per Google, aplicacions del qual porta instal·lades per defecte.
- Hi ha un únic model de 5 polçades que pot no respondre al que cerquem.
*Aquest breu article forma part del següent numero d’Opcions, el nº50, sobre La petjada de l’era digital. En breu la tindreu en paper i podreu saber molt més. Per començar, us deixem una primera pinzellada d’una part de les guies que us trobareu impreses. Esperem us agradi i, sobretot, us resulti molt útil!
Comentaris
Hola, A finals del mes
by Invitat - 20 maig 2016 - 15:51
Hola,
A finals del mes d'abril l'equip fairphone va llançar el seu software lliure, Fairphone Open Source https://www.fairphone.com/2016/04/28/releasing-the-fairphone-2-open-oper... . Així que ja sí que hi ha la possibilitat de no conviure amb Google.
Salut!
.@bcn_ajuntament també vol
by Toni Lodeiro - 20 maig 2016 - 11:00
.@bcn_ajuntament també vol mòbils justos com @Fairphone. LLegiu @opcions http://ow.ly/7ssN300lwjP i http://premsa.bcn.cat/2016/02/17/lajuntament-de-barcelona-assumeix-un-compromis-social-i-ambiental-amb-la-industria-electronica/ … @AltresEconomies
https://twitter.com/tonilodeiro/status/733581620427427840
Envia un nou comentari