17/06/2014 - 10:38
A la tardor del 2012, liderats per la Societat Catalana d'Educació Ambiental, vam posar fil a l'agulla un projecte de "Mapa Verd" de la ciutat de Barcelona. L'objectiu era afavorir el mapatge col·laboratiu d'iniciatives de sostenibilitat, i poder generar un espai-mapa virtual de referència on bolcar aquestes experiències dels diferents barris de la ciutat per estendre la cultura de la sostenibilitat. Després de gairebé dos anys, i amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, el projecte per fi s'ha fet públic sota el nom Mapa Barcelona+Sostenible.
Què és el Mapa Barcelona + Sostenible?
És un mapa interactiu de la ciutat de Barcelona, realitzat de forma col·laborativa entre ciutadans, empreses, entitats i administració que mostra iniciatives i recursos que contribueixen a la millora de l’entorn urbà, a la construcció d’una estructura social més equitativa i inclusiva i a l’enriquiment del teixit comunitari i veïnal. El mapa actualment proporciona informació pràctica sobre punts d’interès (per exemple: botigues ecològiques, allotjaments, equipaments i innovacions comunitàries) i itineraris, alhora que permet que els ciutadans afegeixin informació a cada punt en forma de relat, fotografia o activitat. Els usuaris poden accedir al mapa a partir de la pàgina web www.bcnsostenible.cat i una aplicació gratuïta pel mòbil (App), que es posarà en marxa després de l’estiu. A més, el mapa està vinculat a la iniciativa internacional Open Green Maps.
El mapa es construeix amb les aportacions de les persones, de forma col·lectiva, a través dels tallers de mapatge que s'aniran fent als diferents barris de la ciutat, i de forma individual, amb la possibilitat d’afegir-hi fotos i relats.
Els principis fonamentals del mapa B+S
L'objectiu de fons del projecte és dinamitzar la cultura de la sostenibilitat a Barcelona a través d’un mapa interactiu, en el que, de forma col·laborativa, es puguin anar reforçant les actituds pro-ambientals. Tots i totes tenim aquell racó, o coneixem aquella iniciativa que freqüentem i de la que n'estem orgulloses perquè pensem que contribueix a fer una ciutat millor. Aquest mapa vol ser un espai on canalitzar aquesta inquietud de compartir per a la transformació urbana.
Per fer-ho, el projecte està compost per una xarxa àmplia de ciutadans i agents socials i ambientals de la ciutat compromesos i connectats que treballem conjuntament. En concret, a més de l'ajuntament de Barcelona, formem part del grup promotor Espai Ambiental, Ciència en Societat, Casa Orlandai, Societat Catalana d'Educació Ambiental, la Fundació per la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, Barnamil i nosaltres mateixos, esclar.
Els principis ètics bàsics sobre els quals es basa el mapa són aquests:
1. Sostenibilitat
2. Corresponsabilitat
3. Equitat
4. Inclusió
5. Innovació
6. Transparència
7. Proximitat
Els elements inclosos poden representar una petita o una gran contribució, un brot incipient o un projecte consolidat. Per ser incorporats al mapa B+S, els elements han d’incloure algun dels criteris recollits en les icones i no poden contradir els principis fonamentals del mapa.
A tots i totes aquelles que viviu o freqüenteu Barcelona, us animem a navegar pel mapa, a apropiar-vos-en, a proposar punts d'interès, a penjar relats i fotos... perquè aquest projecte està fet per a compartir i col·laborar per tal d'eixamplar la taca d'oli i anar sostenibilitzant i humanitzant aquest espai tan anònim i desnaturalitzat que pot ser, a vegades, la ciutat.
Envia un nou comentari