Skip to main content

System Messages

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

Wwoofing: Xarxa Mundial d'Oportunitats en Masies Ecològiques

Opcions número 18
per Charli

Veniu a treballar unes setmanes a la nostra masia de cultiu ecològic, a
canvi us oferim menjar i allotjament. Podem aprendre mútuament d'una
manera senzilla i barata.

Wwoof —sigles angleses de Xarxa Mundial d'Oportunitats en Masies Ecològiques— és una xarxa d'intercanvi entre pagesos de cultiu ecològic (amfitrions) que necessiten mà d'obra i persones (woofers) que volen aprendre sobre cultiu ecològic, per exemple durant les vacances. Els pagesos donen als woofers allotjament i menjar a canvi d'unes quantes hores diàries de feina. Encara que en general els qui esperen rebre més formació de l'intercanvi són els visitants, sempre es transmeten coneixements en tots dos sentits. Els woofers poden anar sols, en petit grup, en parella, amb nens o sense...
La xarxa Wwoof, que va néixer per impulsar l'agricultura ecològica, no és l'única que facilita aquest tipus d'intercanvis, però és segurament la més estesa i la que ofereix més ventall de possibilitats, tant geogràficament com respecte als tipus de masia.
Hi ha masies per fer wwoofing en 63 països. En 22 d'ells hi ha una xarxa estatal pròpia que s'organitza de manera autònoma, i les masies de la resta de països pertanyen a l’anomenada Wwoof Independents. A Espanya —que no té xarxa pròpia— hi ha més de 200 masies inscrites.

QUÈ CAL
–    Motivació, ganes de fer alguna cosa diferent.
–    Accés a internet. Saber anglès ho farà més fàcil.
–    Planificar l’estada amb prou antelació.
–    Tenir clar que s’hi va a treballar i no a passar unes vacances gratuïtes.
–    Roba de treball i, en algun cas, sac de dormir i tenda.
–    No fan falta coneixements previs.
–    Informació: al web general de l'organització (www.wwoof.org) hi ha informació sobre la xarxa mundial i enllaços amb els webs de les xarxes nacionals.

COM FER-HO
On volem anar
En les webs estatals i a www.wwoofindependents.org per a Wwoof Independents trobarem una descripció dels projectes o masies que hi ha a cada país, juntament amb altres dades com la proximitat a un nucli urbà, el tipus d'allotjament i d'alimentació, el nombre de dies i hores que es treballa, el nombre d'adults i nens residents, etc. A l'hora de triar és bo tenir clares les nostres motivacions, què busquem. Tinguem present que hi poden haver masies molt diferents.
Per obtenir les dades de contacte hem de fer-nos socis, sigui de la xarxa nacional sigui de Wwoof Independents (si el país no té xarxa pròpia); es pot fer per correu o bé a través d'internet. En el cas de la xarxa general la quota és de 25 € anuals.

Contactar
El següent pas és posar-nos en contacte amb els amfitrions, bé a través del correu electrònic, del telèfon o d'una carta. Hem de presentar-nos i sol•licitar si és possible visitar la masia en les dates que indiquem. És bo adjuntar tota la informació que puguem sobre les nostres motivacions en la tria del projecte, i preguntar tots els dubtes que tinguem: tipus de feina (només a fora o també a casa, per exemple), ritme (habitualment són 6 hores 6 dies la setmana), què cal dur, la dieta que s’hi fa, com arribar-hi, si ens vindran a recollir… En algunes èpoques de l'any i en alguns projectes hi ha moltes sol•licituds alhora, de manera que, com més aviat planifiquem el nostre viatge i expliquem els motius per triar la masia en qüestió i què hi podem aportar, més possibilitats tenim de ser-hi acollits. Si teniu algun requeriment especial (al•lèrgia, malaltia, dieta, etc.), expliqueu-lo.
Tot seguit hem d’esperar que ens confirmin que accepten la nostra sol•licitud. No ens hem de presentar allà pel nostre compte sense avisar o sense haver rebut la resposta afirmativa.

Què s’ha de dur
En general es necessita roba de treball (o sigui, roba que us pugueu embrutar) que sigui còmoda i que s'adapti al clima que ens trobarem, bon calçat, i potser un sac de dormir. Procurarem no carregar-nos de coses: és possible que hàgim de caminar amb motxilla.

Durant l'estada
Observarem el lloc i la gent, intentarem adaptar-nos al seu ritme; no perdrem mai de vista que anem a visitar la casa d'algú que viu i treballa allí. Si tenim dubtes concrets sobre coses pràctiques, aclarim-los. A més de fer la feina, mirarem de participar en el dia a dia de la casa (cuinar, rentar, endreçar...). És possible que els recursos siguin més escassos que en una ciutat, així és que no en malgastarem.
Trigarem una setmana a situar-nos, al cap de dues setmanes ja tindrem bastanta autonomia; aquest és el període mínim per conèixer la gent i el funcionament d'un lloc.

La feina
Intentarem adaptar-nos als ritmes i a les necessitats del moment. A l'hort cadascú té la seva manera de fer: respectarem la del lloc. Si no estem acostumats a treballar amb certes eines o màquines, cal que anem amb compte.
No ens impacientarem per aprendre: es fa camí tot caminant. Si tenim cap motivació, interès o coneixement especial, compartim-lo.
No hem d’oblidar que estem treballant, fins i tot si són els nostres dies de vacances, i que els amfitrions ens dediquen temps i recursos.

COSTA GAIRE?
•    L'estada, el menjar, l'aprenentatge i l'experiència ens sortiran pels 25 € de la inscripció.
•    El procés per escollir un lloc és bastant senzill. El ventall d'ofertes és molt ampli.
•    Haurem d'adaptar-nos a la realitat del camp i a altres persones.
•    Per treure profit de l'aprenentatge és convenient fer una estada a la masia d’almenys una setmana.

QUÈ HI GUANYEM?
•    Aprendrem agricultura ecològica.
•    Viurem l'experiència de donar i rebre sense que hi intervinguin els diners.
•    Podrem provar si ens agrada una cosa que no coneixíem sense haver de pagar per saber-ho.
•    Coneixerem de primera mà la cultura i la realitat que visitem.
•    Passarem uns quants dies en un entorn natural i sa. El món rural generalment enriqueix la persona.
•    Potenciarem una iniciativa que afavoreix un model socioeconòmic més igualitari i sostenible.

Comparteix-ho i participa a la conversa:

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.