Skip to main content

Quan tens una idea se t'encén una bombeta, però quan encens una bombeta potser no tens ni idea del que hi ha darrere d'aquest simple clic. Gasta gaire, de quin color fa la llum, quina energia l'alimenta, quants lúmens dóna, du algun tòxic, quant temps dura, cap on il·lumina, si he de tornar de seguida apago el llum?

Volem veure la llum sobre aquest tema, que n'hi ha i molta, sobretot si és llum natural.

Què necessitem
En comprar
A casa

La llum natural ens és imprescindible perquè tot l'organisme funcioni bé: ens permet formar la vitamina D, manté a l’hora el rellotge biològic corporal, estimula la ment, indueix a l’optimisme, ens fa sentir en contacte amb el món... La llum artificial no té les mateixes propietats. Per tot això, i per estalviar electricitat, un primer consell seria aprofitar al màxim la llum solar.

 

Quan hem de fer servir llum artificial convé que no sigui insuficient i que no ens enlluerni, totes dues coses ens perjudiquen la vista. Per fer activitats visuals en necessitarem més, en canvi quan volem relaxar-nos o descansar en voldrem poca: en cada situació hem de valorar quanta llum necessitem.

Per treballar necessitem llum freda i abundant, per relaxar-nos llum càlida i tènue. D’altra banda, a la llum d’una bombeta no veiem els colors igual que amb llum natural. Per il·luminar-nos bé és important fixar-nos en quin tipus de llum fan les bombetes que ens podem comprar.

Les bombetes de baix consum gasten cinc vegades menys electricitat que les convencionals i duren fins a deu vegades més, però la fabricació i el tractament com a residu són més complexos. Podem valorar per a quins usos val més quedar-nos amb les incandescents o halògenes.

El consum elèctric no para de créixer, i la immensa majoria de l'electricitat la generen les fonts amb pitjors impactes ambientals: nuclear, combustió de fòssils i grans hidroelèctriques. Com que els recursos del planeta són finits, l’estratègia òptima per dotar-nos d’energia tindria dos grans eixos: per una banda, buscar com fer totes les nostres activitats usant com menys electricitat (i energia en general) millor.

I per altra banda, potenciar les fonts renovables d’energia en la mesura del possible. 

Un contrast fort d'il·luminacions ens cansa la vista. Els fluorescents no gasten gaire més energia quan s'encenen, però sí que se'ls escurça la vida amb les enceses i apagades. Per salut i per sostenibilitat convé parar atenció a com usem les bombetes

Última actualització: octubre 2010