Estudi central
Consum conscient de pasta
La pasta: Els cereals · El blat · Procés d'elaboració · Integral o blanca? · La fibra 'miraculosa' · La pasta ecològica.
Els fabricants de pasta: Pasta convencional · Pasta ecològica · Transparència.
Arguments
Producció global i producció local
Històricament, l'economia d'un país (o d'una àrea geogràfica qualsevol) s'ha desenvolupat en funció dels recursos de què disposava. Els excedents en determinats recursos i l'escassetat en d'altres generen el comerç internacional. La mida de les àrees d'intercanvi econòmic no ha deixat mai de créixer, fins arribar a abastar tot el planeta. A més d'ampliar-se la xarxa comercial, també s'ha mogut la manufactura, sobretot en els últims decennis.
Idees
Regalar pot ser fàcil i agradable
A vegades, fer un obsequi ens resulta tot un problema: no se'ns acut cap 'bona idea'. A vegades, també ens és un problema dir què volem que ens regalin. Aquí oferim algunes idees perquè tant regalar com rebre regals sigui més fàcil. Les trobaràs a l'article Idees per a regalar.
Possibilitats
Reconvertir l'agricultura en ecològica
És possible que en un país els aliments ecològics deixin de ser marginals i passin a ser 'normals'?
Trampes
Merchandising
Lligams
Per què els vots a les botigues són tan importants?
Són més influents els 'vots' a les botigues que els vots a les urnes. Aquest lema expressa la motivació que ens duu a consumir de manera crítica. L'objectiu d'aquesta secció és explicar per què aquest lema té sentit.
Mirades
Quant lloc ocupa el saber?
El poder sempre s'ha basat en el control d'alguna cosa fonamental i nova per part d'una minoria o elit. Durant molt temps, qui tenia accés als llibres (a la informació) tenia el poder. Avui, el poder és en mans dels pocs que saben què és el que val la pena de llegir.
Viatges
Creixement i sostenibilitat. Què podem aprendre de la història?
L'esplendor d'una societat genera entusiasme, avui i sempre. La satisfacció pel desenvolupament aconseguit ens fa venir ganes d'arribar sempre més enllà. El creixement de les civilitzacions de les que parlem en aquest article, però, es va trencar quan el medi no va donar més de si. Mirant-ho des dels nostres dies, pensem que la caiguda va ser deguda a limitacions insuperables: a Sumèria i Centreamèrica les condicions agronòmiques eren pobres, i l'Illa de Pasqua està aïllada enmig d'un vast oceà (és la que està més lluny d'una altra illa o continent). En canvi ara, pensem, no tenim aquestes limitacions: podem establir-nos a qualsevol indret del planeta, i tenim accés a tots els seus recursos. És clar que, ben mirat... potser la Terra és un planeta minúscul aïllat enmig d'un vast univers?
Enigmes
La jornada laboral. Per què treballem tant?
Des que es va establir la jornada laboral de 40 hores setmanals, hi ha hagut avenços tecnològics molt grans. Sembla que no faria falta treballar tantes hores. Però aixó provocaria menys demanda de feina, i els costos salarials haurien de ser més grans.
Envia un nou comentari