Skip to main content

Nou número d'Opcions

4 nov 2013 - 22:24


En el Quadern d'aquest número no analitzem un producte, sinó que ens fixem en les economies col·laboratives o comunitàries: el creixent fenomen social de persones que s'organitzen col·lectivament per buscar maneres de satisfer les necessitats del dia a dia d'una manera alternativa a la convencional.

Vivim una explosió d'iniciatives col·lectives per a la producció í el consum, tant dins del món activista com en el convencional.

Des de compartir en lloc de comprar fins a la producció participativa de programacions culturals, passant per l'ajuda mútua en habilitats, els projectes col·lectius d'habitatge... etc.

A la Guia Pràctica hi tenim una selecció d'un centenar de serveis o béns d'àmbits diversos que s'ofereixen mitjançant fórmules col·laboratives. També n'hem fet una versió digital.

Les experiències col·laboratives donen consistència a una ona de fons transformadora, que pot acabar esquerdant unes estructures econòmiques i polítiques cada cop més obsoletes.

Altres continguts d'aquest número 44:

Gràcies per compartir-ho:

Catàleg inspirador d'economies comunitàries i col·laboratives

1 nov 2013 - 22:23 | 3 comentaris

Hem fet una selecció inspiradora de projectes en àmbits ben diversos. N’hi ha de diferents escales i formes de funcionament, des del lideratge comunitari fins a empreses que operen en un marc de consum col·laboratiu.

Coneixes més projectes comunitaris? Al nou Banc de Recursos que estem preparant al nostre web hi haurà un mapa d’iniciatives participatiu en què tots i totes n’hi podrem afegir.

BÉNS I SERVEIS PER INTERCANVI
Els mercats (físics i amb certa regularitat) i les xarxes (generalment a través d’internet, a base de llistes de correu o webs) d’intercanvi possibiliten l’intercanvi de béns, serveis o coneixements entre persones sense diners pel mig, i alhora teixeixen noves relacions de recolzament en la comunitat.

Web de mercats i xarxes d'intercanvi de Catalunya: www.intercanvis.net.
Recopilació dels 20 millors webs d’intercanvi a l’Estat: www.sindinero.org/blog/archives/7562.
Graticiclatge (webs d’ofertes i demandes sense necessitat de formar part d’una xarxa): www.reutil.net, www.intercanvis.org, www.etruekko.com, www.nolotiro.org/es. N’hi ha per a objectes específics, per exemple per a coses infantils: www.creciclando.com, www.trastus.com. O per a material i llibres escolars: www.truequebook.es. O per a llibres en general: www.libroscompartidos.com.

Per als intercanvis hi ha l’opció de crear una moneda social (o local, alternativa...). En algunes comunitats és una moneda permanent que complementa, o arriba a substituir, la moneda oficial.

 A Catalunya: www.mercatecosol.cat. A València: www.rscsol.wordpress.com/que-es-el-sol.
Pistes per muntar una moneda social a www.tinyurl.com/muntarMonedaSocial.

Els bancs del temps són molt similars a les xarxes però la moneda de canvi és el temps. No s’hi intercanvien objectes sinó coneixements, habilitats i serveis. Diversos ajuntaments en promouen.

 Mapa de bancs del temps i monedes socials de tot l’Estat: www.vivirsinempleo.org.
Assessorament i espai web per crear-ne un, i mapa amb els bancs del temps i monedes socials a l’Estat: www.adbdt.org.
La Trobada, el restaurant del temps és el primer restaurant del país en què part de la clientela paga amb diners i part amb temps.

Gràcies per compartir-ho:

Tallers del CRIC a la província de Barcelona: Consumir menys per viure millor

18 oct 2013 - 17:48

L’art de repartir el pastís, aquest és el títol dels tallers que estem realitzant aquest trimestre a diferents pobles de la província de Barcelona. L’economia domèstica com a nou prisma des del qual plantejar-nos el consum conscient i transformador.

Gràcies per compartir-ho:

Reparem el malbaratament

6 oct 2013 - 17:48

Quantes vegades s’aconsegueix reparar un aparell espatllat? Un 99%, un 100%, la majoria de les vegades són les respostes de tres tallers de reparació a qui ho hem preguntat. En aquest article donem força més raons per desterrar el primer impuls de pensar a comprar un aparell nou quan un s'espatlla, i fins i tot veurem que unes quantes avaries comunes es poden arreglar amb un simple pinzell.

Gràcies per compartir-ho:

En bici per la ciutat o pel poble

6 oct 2013 - 17:48

Carril bici a Barcelona

Gràcies per compartir-ho: