Skip to main content

Innovació ciutadana en consum, de què va això?

19 nov 2014 - 13:16

Quina relació té el meu consum amb la desaparició del teixit industrial a l'estat Espanyol? Té alguna importància que jo canviï si tota la resta continua igual? I si ens organitzem, des del consum, per a contribuir alternatives econòmiques i de vida? Quin paper pot tenir el cooperativisme en consum per a guanyar escala i poder de transformació? I quin paper juga l'administració pública en tot això? 

Gràcies per compartir-ho:

Manipular les percepcions. Les invisibles i poderoses empreses de relacions públiques

14 nov 2014 - 12:03

Fent la recerca del número que està a punt de sortir (número 48), han aparegut les empreses de Relacions Públiques. Ara fa 12 anys, en el número 4 d'Opcions, ja en vam parlar en aquest article que recuperem avui.



Deia un veterà de les relacions públiques nord-americà que quan arribava al quiosc i veia els titulars de portada era capaç d'endevinar quin col·lega havia llançat o amassat una història específica. El poder i abast de la indústria de les relacions públiques és quelcom que creix imparablement i del qual sabem, i no per casualitat, molt poc.

Gràcies per compartir-ho:

On és la meva tribu? Una mirada social des de qui se sap vulnerable

17 oct 2014 - 08:38

Álvaro Porro

(aquest post és un fragment de l'entrevista a Carolina del Olmo publicada al número 48 d'Opcions)

Carolina del Olmo, autora del llibre ¿Dónde está mi tribu?, es posiciona entre el foc creuat dels llibres d'autoajuda per a la criança i ens recorda que el context social condiciona molt les nostres possibilitats, cosa que hem de considerar juntament amb els nostres sentiments de culpabilitat maternal o paternal. Però no és un crit victimista, sinó en certa manera un cabreig que ens ajuda a utilitzar la nostra experiència de sentir-nos vulnerables, sigui com a pares, malalts, ancians, desocupats, precaris..., per entendre'ns millor i entendre millor la societat en què vivim.

Des que vaig començar a llegir ¿Dónde está mi tribu? em va captivar, i reconec que en els meus dos anys i escaig de paternitat i prepaternitat no he llegit gaire sobre aquest tema. Al to àgil, proper, directe... hi he de sumar el fet que ordenava, filava, aclaria... idees, intuïcions, confusions... que jo tenia. Però sobretot vaig connectar amb tres idees que per mi són claus en el llibre, i que penso que als lectors d'Opcions també us hi faran connectar:

Gràcies per compartir-ho:

La jornada laboral. Per què treballem tant?

13 oct 2014 - 10:38

Ja ens fèiem aquesta pregunta al primer número d'Opcions, publicat el gener del 2002, ara fa més de dotze anys. En aquell número l'estudi central estava dedicat a la pasta, i hi comentàvem que Pastas Gallo deia que els seus productes no han estat tocats per la mà de l’home en cap punt de la cadena productiva. En conseqüència, la seva plantilla s’havia reduït en un 25% els cinc anys anteriors. La gran automatització, present a tots els sectors productius i que comportava l’eliminació de milers de llocs de treball, no impedia pas a empreses molt ben situades fer tanta feina com abans; el que passa és que, senzillament, es podia fer sense tanta mà d’obra. En aquell article plantejàvem aquest enigma, que segueix sent avui un gran misteri:

Amb els avenços cada cop més ràpids en l’automatització de molts processos... com és que seguim treballant vuit hores cada dia, tenint en compte que hi ha tants aturats i que cada cop som més gent?

Gràcies per compartir-ho:

El cas de Casa Ametller

17 set 2014 - 10:38 | 40 comentaris

Casa Ametller

Recuperem un fragment del quadern del número 46 dedicat a consum de productes de proximitat (primavera 2014). És un requadre que parla d'una empresa que ha crescut com l'escuma a Catalunya sota la bandera "Sense Intermediaris"; parlem de Casa Ametller. Segur que molts l’heu vist, té més de 70 botigues a Catalunya. Potser els de la Terra Ferma no la coneixeu, perquè a la província de Lleida no hi té establiments. Fent recerca vem descobrir algunes incoherències entre la manera com diu que ven i el que realment fa, per això volem compartir el text amb tots i totes.

Gràcies per compartir-ho: