Skip to main content

Gust, olor, color, salut, aliment... L’oli d’oliva no necessita presentació. Olivera, almàssera, setrill, amanir... Alguna cosa ens vibra molt endins amb aquests sons que ens ha gravat la nostra història mediterrània, com quan assaborim el plaer d’un raig d’oli verge sobre una torrada feta al foc de llenya.

Que vagi de gust!

Què necessitem
En comprar
A casa

Es diu que l’oli d’oliva és molt bo per a la salut perquè ajuda a reduir el colesterol, però no és ben bé així. Coneguem el paper dels greixos i de l’oli d’oliva en l’organisme.

En el cultiu convencional les plagues es combaten amb plaguicides, en l’ecològic principalment amb altres mètodes com ara trampes. Tot i que l’olivera és de secà, d’uns anys ençà és habitual regar-la per augmentar-ne la productivitat, sobretot a Andalusia i en cultiu convencional. Alhora, se’n debilita la resistència a plagues i l’oli surt més suau. És important donar suport a l’agricultura que més s’adapta al funcionament de la natura.

El gust i l’olor de l’oli d’oliva verge són molt diferents segons de quina varietat d’olivera s’obtingui. N'hi ha centenars, i Grècia és el país que en cultiva més. La forma d’extracció tradicional amb molí de pedra està gairebé abandonada a l'estat (14% del total), on s’han substituït per l’extracció per centrifugació. La pasta d’oliva es pot escalfar perquè en surti més oli, però aleshores surt menys gustós i menys nutritiu. Guanyarem en plaer i alimentació si busquem olis extrets sense escalfor.

L’oli que surt massa àcid no és comestible, i es refina: s’hi posa un dissolvent i es du a alta temperatura, de manera que es converteix en un líquid sense valor nutritiu. Perquè sigui comestible es barreja amb una petita quantitat d’oli verge i es ven com a oli d’oliva (és a dir sense la paraula verge). En la producció ecològica no es permet refinar l’oli. L’oli d’oliva refinat serà més nutritiu com més proporció contingui d’oli verge, busquem el que tingui més acidesa.

L’oli ens pot arribar des dels pagesos oliveraires via la cooperativa agrària a la qual pertanyen; a Espanya, 33% de l’oli el produeixen cooperatives agràries i la resta empreses. La cooperativa, on hi ha l’almàssera, fa l’extracció, envasa l’oli i el ven, ja sigui a la seva mateixa seu (en el que s’anomenen agrobotigues) o a altres comerços. Comprar a les agrobotigues ens permet conèixer de manera molt directa l’origen de l’aliment que consumim i potenciar el món rural.
Hi ha moltes empreses de totes mides que venen oli. Les més petites solen tenir oliverars propis i fan l'envasat. N'hi ha que tenen molí propi i n'hi ha que encarreguen l'extracció a alguna cooperativa agrària de la zona. Les marques més esteses (Borges, Carbonell i Koipe -del Grupo SOS-, Ybarra i La Masía -Grupo Ybarra-, La Española...) són d'empreses grans que envasen oli amb la seva marca. Borges té oliveres pròpies a Califòrnia. El Grupo SOS lloga oliverars i hi fa un cultiu molt intensiu. Podem buscar empreses que afavoreixin un model econòmic d'escala més humana i local.

Les Denominacions d’Origen Protegides i les Indicacions Geogràfiques Protegides identifiquen productes que no es poden produir amb les mateixes característiques enlloc més que a la zona indicada per la DOP o IGP. Comprem oli que ens ofereixi garanties de qualitat i d’origen.

Les deixalles no deixen d’augmentar arreu del món, i poques són reciclades. Convé reduir tant com puguem l’ús d’envasos, sobretot els de materials més difícilment reciclables.

A diferència del vi, l’oli verge perd qualitat amb el temps (es manté òptim durant cosa d’un any). Guardem-lo i fem-lo servir de manera que conservi al màxim les seves propietats.

A les aigües residuals, l’oli forma una pel·lícula a la superfície que impedeix que l’aigua s’oxigeni i per tant que es depuri. Evitem aquesta contaminació.

Última actualització: octubre 2010