Skip to main content

Excitació, misteri, pecat, voluntat... sensacions que alimenten la relació d'amor-odi que tenim amb el sucre. I és que en l'edulcorat món actual el sucre camina per la fina frontera entre el pecat i el plaer, el gaudi i la culpa.

En aquesta guia hi veurem que avui és probable que mengem més sucre del que ens pensem, i també que és habitual que el sucre sigui de remolatxa cultivada no gaire lluny.

Què necessitem
En comprar

La funció principal de sucre és endolcir. A cultures ben diverses el gust dolç s'associa amb la confiança i el plaer (i l'amarg amb rebuig i càstig), i és que ingerir sucre afecta l'estat d'ànim: intervé per exemple en la secreció de serotonina, un neurotransmissor vinculat amb el plaer i els bioritmes; per això no és estrany tenir desig d'aliments dolços quan ens sentim tristos. Ara bé, hi ha altres fonts de dolçor, algunes no massa aconsellables. Coneguem les diferents fonts de dolçor.

Nutricionalment, el sucre té principalment calories, és a dir energia. Les molècules del sucre estan formades només per dos sacàrids (sucres simples), per això es digereixen més de pressa que les d'altres hidrats de carboni, com els cereals, que contenen cadenes més llargues de sacàrids. Per això la seva energia triga menys a arribar a les cèl·lules, i per això quan fem un esforç físic intens i breu ens recupera abans el sucre (o fruita, o sucs, o xocolata...) que menjar un entrepà o un plat de pasta. El sucre moreno té una mica d'altres nutrients. Coneguem les diferències nutritives que hi ha entre el sucre blanc i el moreno.
El sucre de taula representa només una quarta part de la quantitat de sucre que ingerim; hi ha sucre a molts altres aliments. Coneguem per quines vies podem prendre sucre.
Tenim la idea que el sucre engreixa, però en realitat el que ens engreixa és menjar més calories de les que cremem (les que no hem fet servir s'emmagatzemen en forma de greix). Una excessiva acumulació de calories pot derivar en diverses malalties. Per evitar que el sucre ens sigui perjudicial hem de buscar un equilibri entre "el sucre que entra i el que surt".

Hi ha dos grans tipus de sucre: blanc i moreno, i de fet dins d'aquesta tipificació es poden distingir més casos. Sapiguem què és cada tipus de sucre.

Un altre paràmetre que tipifica els sucres és de quina planta s'ha obtingut. El sucre pot provenir de la remolatxa sucrera o de la canya de sucre, que es cultiva en zones tropicals. A Espanya es cultiva remolatxa. Són dos cultius amb característiques ben diferenciades. Tinguem clar quins criteris de consum conscient ens importen més de cara a triar un origen o l'altre.

Última actualització: octubre 2010