No podem ni podrem disposar de tanta energia com els últims decennis. Per tal de no malgastar-ne, aïllem bé casa nostra, parant atenció a no tenir ponts tèrmics.
Sabies que si estàs a menys d'un metre d'una superfície freda no acabaràs d'estar bé, per petita que sigui i per molt que apugis la calefacció?
Sabies que l'aire sempre es mou d'un lloc fred cap al lloc calent? Per això per una escletxa de la finestra, o per sota la porta, entra...
Si no anem en mànigues de camisa no ens caldran més de 20º o 21º on estiguem parats, i algun menys on estiguem actius. Donem-nos la companyia d'una infusió, una sopa, una manteta al sofà...
Si volem calefacció, posem terra radiant o radiadors amb molta superfície, amb aixetes termostàtiques mecàniques a cadascun. Si volem tenir només una estança calenta on farem vida a l'hivern en podem tenir prou amb alguna estufa.
A la nit, potser val més apagar la calefacció que abaixar-la.
Si abusem de la biomassa posarem en risc els boscos. Els boscos catalans encara estan lluny de ser sobreexplotats, però cal estar alerta.
Les bombes de calor elèctriques, que ens donen més energia de la que gasten, són l'opció més sostenible a moltes zones climàtiques.
Però generant electricitat a partir de fonts no renovables, més de la meitat de l'energia que hi esmercem es perd. En canvi, generant-la de fonts renovables, n'obtenim el triple de la que hi esmercem. Per això és important participar en iniciatives i lluites per accelerar la generació d'electricitat renovable i distribuïda.
FE D'ERRATES: a la pàgina 10, a la gràfica Consum d'energia, les xifres de l'eix vertical s'han de multiplicar per 100.
I una reflexió sobre la pobresa energètica des de l'òptica del consum conscient aquí.