* En diem societat de consum, però també en podríem dir societat dels residus. Hi ha consens internacional sobre les prioritats: primer prevenir, i després reutilitzar. És a dir, seguir principis del consum conscient. I cal transformar tota la cadena productiva, aquesta és l'essència del nou paradigma Residu Zero. En donem exemples: Flandes, Taurus...
* A Catalunya es posen a la venda 9 milions d'envasos de begudes cada dia, molts dels quals són d'un sol ús. A Alemanya el 88'5% dels envasos de cervesa són reomplibles. Actualment s'està fent a Cadaqués la primera prova pilot del sistema de retornar els envasos. Arreu del món les experiències pràctiques han demostrat a bastament que és el millor sistema per recuperar residus d'envasos i reciclar-los, i afavoreix l'ús d'envasos reomplibles.
* Per acabar reciclant un residu, primer cal haver-lo separat bé. De mitjana a Catalunya es recullen separadament un 40% de les deixalles. Als municipis en què es fa recollida domiciliària o porta a porta la mitjana és del 64%, i n'hi ha que superen el 90%.
* Només reciclem un 30% dels residus que generem. A Flandes en reciclen un 70%. Sabem, doncs, que és possible aspirar a aquest resultat.
* Reciclar la brossa orgànica (és a dir compostar) és particularment important: el compost és una matèria primera essencial per al nostre menjar. Sobretot, no llencem gens d'orgànica al rebuig, perquè allà hi origina impactes ambientals molt importants.
* Per què hi ha un contenidor reservat per als envasos? On hem de llençar els objectes que són dels mateixos materials? I els gots de vidre trencats? Respostes a aquestes i altres preguntes.