Apoderament col·lectiu per construir formes de vida alternatives
6 oct 2013 - 17:48
Us convidem a participar a l’espai de debat que organitzem el proper dijous 4 de juliol titulat Apoderament col·lectiu per construir economies i formes de vida alternatives.
En el marc de l’escola d’estiu de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP), estem organitzant com a CRIC una sessió de debat i aprenentatge sobre innovacions comunitàries (ICOS) i economies col·laboratives: grups i cooperatives de consum, horts comunitaris, mercats i xarxes d’intercanvi, habitatge comunitari... donarem voltes a aquestes experiències, a com funcionen i quins són els principals reptes que encaren de cara a contagiar-se a capes de població més grans.
Veí per veí, porta a porta
6 oct 2013 - 17:48
El porta a porta es va implementar perquè hi va haver gent amb prou determinació per arriscar... La implantació a Usurbil va demostrar que era possible, i a partir d'aquí es contagia a Hernani, Oiartzun, Antzuloa, la mancomunitat Sanmarko... Ens ho comenta en Mikel Itatzategui, membre de Gipuzkoa Zero Zabor (Residu Zero), la plataforma de la societat civil que ha estat reivindicant l’adopció del sistema de recollida de les escombraries porta a porta (PaP) a la província de Gipuzkoa.
Aquesta regió ha viscut en els últims anys una situació molt convulsa, social i políticament parlant, a causa del debat públic que s'ha generat entorn de la gestió dels residus: d'un sistema basat en contenidors de recollida en massa i abocament i incineració, a la paralització d'un projecte d’incineradora i a la confecció d'un pla per generalitzar el sistema de recollida porta a porta a gran part dels municipis de la província. I el paper de la societat civil en aquest canvi no és gens menyspreable.
D'energia, la justa
6 oct 2013 - 17:48
El requadre d'aquí sota és prou alarmant: no anem pas bé, pel que fa al consum d'energia. Si mai heu passat uns quants dies amb una fallada d'algun subministrament (llum, aigua, gas), potser haureu trobat estimulant l'experiència d'haver-vos d'empescar com fer moltes coses d'una manera diferent de l'habitual, i us n'heu sortit. Us convidem a jugar sempre a un repte per l'estil: fer les coses de cada dia com si no puguéssim tenir energia il•limitadament i convingués racionalitzar-ne molt el consum. Que de fet és el que passa. Ah, però sense perdre qualitat de vida! En aquest article donem algunes idees.
Tens ganes d’emprendre col·lectivament? Nou projecte formatiu
2 oct 2013 - 17:48
Tens ganes d’emprendre col·lectivament? Participes d’un projecte col·lectiu i vols/eu afrontar millor alguns reptes del dia a dia? T’interessa conèixer altres projectes col·lectius del sector cooperatiu, de l’economia social, dels moviments socials?
Volem donar-vos a conèixer aquesta proposta coordinada per un membre del CRIC, Alvaro Porro i anomenada EstArter: una experiència formativa col·laborativa per a iniciatives col·lectives, amb vocació transformadora que faciliti coneixements i eines pràctiques per fer front als reptes del dia a dia. Aquest dijous 3 d'octubre a les 19h fem la presentació del projecte.
"Escrache" a la "Banca Bruta"
28 set 2013 - 17:48
desBanka neix amb la intenció d'organitzar un Front Ciutadà Contra el
Poder Financer. Aquest abril va celebrar les seves primeres jornades, en
què hi van participar experts i activistes de diferents moviments
socials. www.desbanka.org
www.finanzaseticas.org és un web de Setem que, alhora que promou la banca ètica i l’economia solidària, denuncia i pressiona les "finances brutes". Enllaça amb les diverses campanyes de denúncia que Setem ha dut a terme, algunes amb èxits parcials, com que Caixa Catalunya vengués les seves participacions de BAE Systems (una important empresa armamentista), o que Banco Popular i Bankinter es posessin en contacte amb la campanya per parlar dels seus criteris ètics d’inversió. Recomanem el seu documental Con tu dinero, carregat de raons per canviar-nos a les finances ètiques, que podeu veure i descarregar de aquí i aquí el tailer.