Skip to main content

Maderas Nobles: un projecte fracassat, molts perjudicats. Esforcem-nos a trobar la millor sortida possible

19 maig 2014 - 10:38

Una part important de la feina d'Opcions consisteix a trobar i aconsellar opcions positives des del punt de vista del consum conscient i transformador. De vegades aquestes opcions acaben fallant, ja sigui perquè en descobrim coses que no havíem conegut inicialment, perquè canvien els seus principis de funcionament... Un dels casos que ha fallat és Maderas Nobles de la Sierra de Segura (MNSS), una empresa dedicada a la plantació de nogueres seguint un model basat en inversions: tu compres un lot d'arbres quan són plançons, i al cap de 20 anys tindran l'edat idònia per obtenir-ne la fusta; aleshores cobraràs els diners per la venda de la fusta, menys un 10% que es quedarà MNSS per la feina d'ocupar-se dels arbres durant el seu creixement.

 

Des d'Opcions vam publicitar aquesta opció d'inversió durant força temps. Prometia ser una alternativa sostenible (s'aplicarien tècniques de cultiu sostenible i per cada arbre talat se'n replantaria un altre, de manera que les plantacions proporcionarien un font estable de fusta de qualitat sense recórrer a boscos) i rendible (el preu de la fusta havia pujat un 11% anual els 30 anys anteriors al naixement de Maderas Nobles) als fons d'inversió convencionals. MNSS ha dit recentment, tot i que de forma no documentada, que són clients del projecte unes 3.000 persones i empreses, que hi han posat en total uns 22 milions d'euros. En molts casos aquestes inversions van ser motivades des de la il·lusió en diversos sentits: contribuir a fer realitat una alternativa d'inversió sostenible, obtenir uns diners per a un fill, nét, etc. per quan tingui certa edat com a un petit capital per emprendre la seva vida...

Després de dècada i mitja d'existència, s'ha destapat que MNSS ha fracassat estrepitosament. Pel que hem derivat de converses amb diverses persones involucrades, incloent-hi l'accionista majoritari i administrador únic de l'empresa,

Gràcies per compartir-ho:

Avançament de continguts: consum conscient i de proximitat

12 maig 2014 - 10:38

Aquest article es un avançament de continguts del número 46 de la revista. En concret, és la introducció del Quadern central que hem dedicat a tot el fenomen dels circuits curts de comercialització d'aliments i la qüestió del consum de productes locals que moltes vegades porta associat. Esperem que el gaudiu:

La temàtica en què hem centrat aquest Quadern no és cap futilesa. No es tracta només de parlar de la simpatia que ens pot despertar "aquesta família de pagesos que sempre té una paradeta al mercat". Es tracta de conèixer un tipus de comercialització d’aliments que no només moviments socials "alternatius", sinó una part representativa de la pagesia, i també institucions polítiques de tots els nivells, consideren una alternativa prometedora; per una banda, per facilitar que els agricultors puguin viure de la seva feina, i per tant que el món rural es mantingui viu i el sector productiu agrari –fonament de tota l'alimentació– s'enforteixi, construint economies locals sòlides; i per una altra banda, per donar més pes a la localitat i a la sostenibilitat ambiental en tot el sistema de provisió d'aliments.

 

Gràcies per compartir-ho:

Avançament de l'entrevista-diàleg amb Ada Colau i Gala Pin

9 maig 2014 - 10:38

Abans del tancament de la present edició de la revista s'ha conegut l'anunci de l'Ada Colau de deixar de ser portaveu i cara visible de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Precisament al número de la revista que està a punt de sortir (el 46) l'entrevistem a ella juntament amb la Gala Pin, responsable de comunicació de la PAH i també amb una llarga trajectòria en els moviments socials. La notícia ens ha animat a avançar-vos un extracte d'aquesta entrevista-diàleg amb totes dues, que recull una sèrie de reflexions clau per entendre el moment de canvi social actual.

L'Ada i la Gala, a més de ser amigues i companyes de militància, són dues persones que, pel seu paper en un dels moviments socials més interessants de les últimes dècades –la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca– i pel seu recorregut personal, tenen una mirada d'allò més inspiradora i brillant sobre l'actual moment políticosocial. Sense respostes tancades, però amb la lucidesa que dóna estar en el dia a dia al peu del canó, reflexionen amb nosaltres sobre el sostre de vidre dels moviments socials, les claus i reptes de la PAH, les estratègies electorals, les relacions de l'univers del consum conscient amb les lluites de majories socials com la PAH...

Gràcies per compartir-ho:

Crònica d'un cap de setmana d'economia solidària a Pamplona

29 abr 2014 - 10:38

El cap de setmana passat vam estar a Pamplona a la primera edició de la Fira d'Economia Solidària de Navarra, convidats per la Red de Economía Alternativa y Solidaria d'aquell territori (REAS Navarra), i vam poder veure de primera mà aquesta potent exhibició del sector: va comptar amb 60 expositors i més de 25 activitats entre xerrades, tallers, debats i actuacions. Un total de 3500 persones es van passejar per la fira movent uns 11.200 txampones (la moneda social de la fira), i ens va encantar parlar cara a cara amb alguns dels nostres lectors, lectores, aliats i aliades amb les quals habitualment solament podem comunicar-nos virtualment (clicar "llegir més" per veure crònica completa).

Gràcies per compartir-ho:

Si hi ha carril bus, per on vaig amb la bici?

21 abr 2014 - 10:38

Aquesta és la pregunta que ens feia un lector, ciclista des de fa molt anys i "reivindicador" de la bici, arran de l'últim número d'Opcions, centrat en la mobilitat en bicicleta. A la Guia Pràctica hi recomanàvem de circular pel carril de la dreta, però no vam dir res sobre el cas en què aquest carril és el del bus. El lector ens exposava el seu dilema: és més recomanable ralentir el carril del transport públic circulant per la dreta, o bé circular per carrils d'ús general encara que resultin ser el carril del mig o de l'esquerra?

 

Publiquem la resposta al blog, perquè segur que molts altres teniu el mateix dubte. Nosaltres ho hem consultat a diversos experts en mobilitat en bici que ens van ajudar també a fer aquell Quadern Central, i els consells serien aquests:

Gràcies per compartir-ho: