Guia de manteniment preventiu electrodomèstics
24 abr 2013 - 10:58
Recentment l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha editat una guia de consells molt bàsics per tenir cura d'alguns electrodomèstics de línia blanca: frigorífic, rentadora i rentaplats.
No és una guia de reparació sinó de manteniment preventiu, per reduir la probabilitat de que s'espatllin, i crec que et pot fer servei per intentar allargar-ne la vida útil, estalviar energia, diners i recursos, i contribuir a reduir l'impacte ambiental que generen com a residus.
A la seva web podeu trobar diferents guies de manteniment d'objectes, residus, bicicletes, compostatge, dinamització mercats d'intercanvi...
La societat civil en la Gran Transició
24 abr 2013 - 10:58
Des de fa uns quants anys activistes europeus s'han reunit per estudiar i compartir (en el que ells anomenen Smart CSO Lab) sobre el paper que poden jugar les organitzacions de la societat civil en "La Gran Transició", és a dir, aquest canvi ecosocial de gran escala necessari per afrontar els reptes dels nostres temps. L'objectiu no sembla petit, i com a primer pas han publicat un informe bastant inspirador que aconsegueix ordenar en cinc idees clau aquest desafiament. El CRIC està vinculat a aquest procés i us anirem informant. Podeu descarregar l'informe aquí i consultar unes diapositives molt il·lustratives aquí.
Per a més informació segueix llegint (en castellà).
Activitats educatives sobre consum de roba
24 abr 2013 - 10:58
El consum és un fenomen poc treballat al llarg de l’educació secundària malgrat ser un eix vertebrador de la nostra societat, i per això al CRIC hem creat una activitat educativa per abordar-lo a partir del diàleg entre les diferents àrees de coneixement.
En concret, hem triat el consum de roba ja que és un dels primers objectes de consum que els i les joves trien i és de vital importància en la construcció de la seva identitat. Aquesta proposta didàctica pretén acompanyar-los en aquest procés per tal que l'alumnat tingui més elements per reflexionar i actuar de forma més autònoma.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
El paper de les iniciatives comunitàries en la transformació social
26 març 2013 - 17:48
Hem començat a col•laborar en un blog col·lectiu dedicat a l’Economia Solidària al diari Diagonal. Ens estrenem aquesta setmana amb un post on reflexionem sobre el paper que poden jugar les iniciatives comunitàries per la transformació social a l’hora d’afrontar la crisi eco-social.La reflexió sorgeix d’una xerrada que vam donar a l’aniversari de la cooperativa Altekio fa un mes.
Des de fa uns anys aquest tipus d’iniciatives col·lectives proliferen, ens referim als grups i cooperatives de consum ecològic, bancs del temps, xarxes d’intercanvi, grups de criança, finances alternatives, graticiclatge, horts comunitaris, cooperatives d’energia... experiències totes elles caracteritzades per una conceptualització molt en voga: el consum col·laboratiu “link” o “ing”; carsharing, bookcrossing, cohousing, coachsurfing, crowdfunding, woofing, social-car (encara que aquest terme agrupa no només articulacions col•lectives sinó també noves formes empresarials o mixtes basades en compartir recursos en lloc de posseir-los). Des del CRIC les hem conceptualitzat sota l’etiqueta d’Iniciatives Comunitàries en Sostenibilitat i els hi dediquem un capítol a la nostra investigació "Consumo y Cambio Global" (el 6.4, pàgina 124) perquè creiem que són un fenomen importantíssim per la transformació eco-social.
Si vols conèixer les nostres reflexions sobre on es troba i sobretot quin paper poden jugar aquestes iniciatives a la foto gran del procés social i polític visita el nostre post a Diagonal. Fins i tot ens hem inventat un concepte cool: politiquing.
Si vols aprofundir sobre l’empoderament que generen aquestes iniciatives segueix llegint.
Consum Col·laboratiu: compartir per viure millor
25 gen 2013 - 13:19
Últimament les iniciatives de Consum Col·laboratiu estan creixent molt, i també l'interès dels mitjans de comunicació. Aquesta setmana hem col·laborat amb La Vanguardia per donar a conèixer la idea.
Què és el consum col·laboratiu? És una nova reconceptualització de pràctiques que s'estan fent des de fa molt temps. Es basa en dues idees força:
- En compartir recursos en comptes de posseir-los (desdibuixa la cultura de la propietat).
- En confiar i recolzar-se en els altres en comptes de competir i desconfiar.
i en tres tipus de plasmacions:
- Basat en producte: lloguer en lloc de compra. Exemples: Avancar, Bicing.
- Basat en mercat de redistribució: botigues gratis, mercats d'intercanvi, venda de segona mà. Exemple: Xaingra.
- Basat en no tangibles: intercanviar i compartir temps, serveis, espais de treball... Exemples: Bancs del temps, couchsurfing.
Des d'Opcions estem donant veu a iniciatives d'aquests tipus des de fa 10 anys, quan encara no s'havia encunyat aquest terme. Tenim articles sobre diverses iniciatives de consum col·laboratiu:
Intercanvi de feina per aprenentatge i allotjament
Al web www.consumcollaboratiu.org hi ha molta informació i recursos sobre consum col·laboratiu.
En aquest article que trobareu a continuació parlem d'una d'aquestes formes de consum: el préstec o lloguer d'objectes entre persones o col·lectius articulat per una pàgina web (trobareu l'article en pdf aquí):